«Στον αέρα» οι εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας, Liu He, θα επισκεφθεί τις Η.Π.Α. αυτήν την εβδομάδα για εμπορικές συνομιλίες, πράγμα που δείχνει ότι η ηγεσία της μεγάλης ασιατικής χώρας πασχίζει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά την μεγάλη αύξηση της πίεσης εκ μέρους του προέδρου Donald Trump που έκανε λόγο για αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα την Παρασκευή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu θα ταξιδέψει στις Η.Π.Α. για συνομιλίες από τις 9 Μαΐου

έως τις 10 Μαΐου κατόπιν πρόσκλησης του εμπορικού αντιπροσώπου Robert Lighthizer και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου. Τη Δευτέρα, οι κινεζικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν την αναβολή στο ταξίδι, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τα σχέδια.

Οι εμπορικές συνομιλίες τέθηκαν σε αμφιβολία μετά την έκπληξη της ανακοίνωσης εκ μέρους του Trump σχετικά με την ανάρτηση που ανέβασε στο Twitter την Κυριακή ότι σχεδίαζε να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25%, από 10% που είναι τώρα, επειδή οι συνομιλίες εξελίσσονταν υπερβολικά αργά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι μπορεί επίσης να επιβάλλει δασμούς "σύντομα" στα 325 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών που δεν καλύπτονται από τέτοιους σήμερα, μια κίνηση που θα πλήξει σχεδόν όλες τις εισαγωγές από την ασιατική χώρα.

"Το γεγονός ότι η Κίνα στέλνει αντιπροσωπεία στις Η.Π.Α. δείχνει ότι είναι ακόμα πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη με διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από το τι λένε οι ΗΠΑ", δήλωσε ο Lu Xiang στην κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο. "Αν η κυβέρνηση Trump κάνει πράξη τις απειλές που εκτόξευσε περί δασμών την Παρασκευή, νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες υποχωρούν. Στη συνέχεια, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις ακόμα χειρότερες από τις χειρότερες".

Keywords
Τυχαία Θέματα