Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ελλάδα και Ιταλία

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αποτιμούν σχόλια που έκανε χθες ο πρόεδρος της Fed, ενώ στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου χθες σφυροκοπήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Αρνητικό κλίμα επικράτησε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής Fed, Τζερόμ Πάουελ, o oποίος είπε ότι η τράπεζα

απέχει πολύ από το να διαμορφώσει στο neutral τα επιτόκια, πράγμα που υποδηλώνει ότι περιμένει να πραγματοποιηθούν και νέες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
Τα σχόλιά του, ώθησαν το δολάριο σε υψηλά 11 μηνών έναντι του ιαπωνικού γεν.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει πτώση 0,55% στις 381,71 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες στο «κόκκινο».

Ο βρετανικός FTSE100 με πτώση 0,61%, ο γερμανικός DAX στο -0,58%, o γαλλικός CAC40 με πτώση 0,70%, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,34%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 επίσης με πτώση 0,34% .

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και σήμερα στις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε ότι ο στόχος του ελλείμματος της χώρας θα μειωθεί την επόμενη τριετία, παρά την αύξηση που σχεδιάζεται για το 2019.

Οι παίκτες της αγοράς ανησυχούν για τις έξτρα δαπάνες που ετοιμάζεται να κάνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεδομένου του χρέους της που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ. Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, ανέφερε πως σε καμιά περίπτωση η Ιταλία δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα La Republicca σε δημοσίευμά της αναφέρει πως η Κομισόν δεν πρόκειται να δεχθεί το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς δεν την ικανοποιεί η μείωση των στόχων για το έλλειμμα του 2020 και του 2021.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αγορών είναι και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά το χθεσινό sell off. Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι οι εποπτικές αρχές θα απαιτήσουν περαιτέρω κεφάλαια από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα