Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές – Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Οι ανησυχίες για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ επέστρεψαν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι δείκτες να κινηθούν χαμηλότερα, παρά την εξαιρετικά θετική πορεία του μαύρου χρυσού.

Πτώση 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 344 μονάδες.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκαν τόσο από ορισμένα μη θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, όσο και από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας

η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 2,4%, έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «αναιμική ανάπτυξη στις ισχυρές οικονομίες, πεισματικά χαμηλές τιμές στα εμπορεύματα, αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και εκροή κεφαλαίων».

Πτώση 0,6% για τον DAX 30 στις 10.217 μονάδες, ενώ κατά 0,61% χαμηλότερα κινήθηκε ο γαλλικός CAC 40 στις 4.448 μονάδες. Αντίθετα με θετικό πρόσημο ολοκλήρωση τη συνεδρίαση η βρετανική αγορά, όπου ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 6.301 μονάδες.

Αρνητική πορεία ακολούθησαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 0,7% στις 8.831 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε κατά 0,37% χαμηλότερα στις 17.909 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, σημαντικά κέρδη σημείωσαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα πρώτων υλών. Κέρδη 4,8% για τη μετοχή της Anglo American, ενώ άνοδο που ξεπέρασε το 4% σημείωσαν και αυτές των Glencore και Fresnillo.

Keywords
Τυχαία Θέματα