Στο «κόκκινο» η Ευρώπη – Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο

Με πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας τις υποτονικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές, την ώρα που στο πετρέλαιο ασκούνται νέες πιέσεις.

Με οριακή πτώση 0,04% άνοιξε ο πανευρωπαϊκός Stoxx600, με αρνητικά πρόσημα και οι μεγαλύτεροι δείκτες. Κλειστές οι αγορές στη Βρετανία λόγω επίσημης αργίας.

Πριν λίγο ο Stoxx600 σημείωνε πτώση 0,06%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κάνει οριακές κινήσεις στο +0,01%, ο CAC40 -0,15% και ο ιταλικός

FTSE MIB με πτώση 1,07%.

Και ο ισπανικός IBEX βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, παρά την άνοδο των εποχικά προσαρμοσμένων λιανικών πωλήσεων κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, καθώς η Intesa Sanpaolo είναι κοντά στην ολοκλήρωση πλάνου για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων στους τομείς ασφαλίσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη μείωση δαπανών και το κλείσιμο υποκαταστημάτων, όπως γράφουν σήμερα οι. Η μετοχή της σημειώνει πτώση.

Στη Βρετανία, η British Airways ξανάρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις από το Λονδίνο μετά από σοβαρά προβλήματα λόγω τεχνικού προβλήματος το Σαββατοκύριακο, τα οποία επηρέασαν τις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών. Η ΙΑG, ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΒΑ που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο οπότε δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές στη μετοχή της σήμερα λόγω της αργίας. ωστόσο, οι μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Ισπανίας σημείωνουν πτώση άνω του 2,5%.

Αλλες ιταλικές τράπεζες όπως η Banco BPM και η Unicredit σημειώνουν επίσης απώλειες, πιέζοντας συνολικά τον τραπεζικό δείκτη του STOXX 600.

Στο μεταξύ, οι γεωπολιτικές ανησυχίες των επενδυτών φαίνεται ότι έχουν μειωθεί μετά και τη νέα δοκιμή πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 0,2% λίγο πάνω από τα 52 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που επηρέασε τις κινήσεις των επενδυτών.

Στο μέτωπο της πολιτικής, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας διατηρεί προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της κυριακάτικης Sun.

Keywords
Τυχαία Θέματα