Στην τελική ευθεία οι προσφορές για το Hilton Αθηνών - Εκτός η Hines

Της Στεφανίας Σούκη

Κι ενώ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του Hilton Αθηνών έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου από την ιδιοκτήτρια Alpha Bank και τη Citibank, με το ρόλο της υπεύθυνης για τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία,

οι ανακατατάξεις ως προς τα ονόματα των επενδυτών είναι συνεχείς, με την αμερικανική Hines, να μένει, όπως όλα δείχνουν, εκτός της διεκδίκησης.

Στα ονόματα που μένουν εντός, διατηρώντας ισχυρό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτά της τουρκικής Dogus του Φ. Σαχένκ, η οποία, ως γνωστόν, έχει μπεί δυνατά στο «παιχνίδι» προκειμένου να αποσπάσει μερίδιο της πίτας από τον τουρισμό πολυτελείας -και όχι μόνο- στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή της στις διαδικασίες για το φιλέτο του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και τη διαχείριση μαρινών και φέρεται τώρα να έχει θέσει ψηλά τον πήχη των προσφορών για το εμβληματικό ξενοδοχείο. Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και από την Οrion Hotels & Real Estate, το νοτιοαφρικανικό όμιλο ξενοδοχείων και ακινήτων με ένα χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση 14 ξενοδοχείων, resorts και lodges στον οποίο συμμετοχή φέρεται να διατηρεί και εγχώριος επιχειρηματικός όμιλος. Στα εγχώρια ονόματα που έχουν συνασπισθεί για τη διεκδίκηση του Hilton με ξένους παίκτες περιλαμβάνονται ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με εταίρο του τον όμιλο Olayan, όπως επίσης και ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης από κοινού με την Lone Star, το αμερικανικό fund που παρακολουθεί εδώ και καιρό, από πολύ κοντά, τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία να επενδύσει στην ελληνική αγορά (σ.σ. μεταξύ άλλων έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος πάντως σε σχέση με το ιστορικό ξενοδοχείο της λ. Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία μάλιστα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος και –τελικά- των προσδοκώμενων αποδόσεων για τους επενδυτές, είναι και το γεγονός ότι στο τέλος του 2016 λήγει το συμβόλαιο διαχείρισης της αλυσίδας Hilton, το οποίο είχε υπογραφεί κατά το παρελθόν με την ιδιοκτήτρια Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρική του ομίλου της Alpha Bank. «Οπερ σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει να μήν καταβάλλει τόσα κεφάλαια αναθέτοντας το management σε ξένη αλυσίδα και να θεωρεί ότι αν το «τρέξει» ο ίδιος, ενδεχομένως με ένα συμβόλαιο franchise ώστε να έχει την ομπρέλα ενός ξένου, δυνατού ξενοδοχειακού «brand», μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα και αποδόσεις. Τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ των διεκδικητών, είναι για παράδειγμα οι εγχώριοι παίκτες- οι όμιλοι Κωνσταντακόπουλου και Γ. Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι επιλέγουν τα συμβόλαια franchise», αναφέρουν στο newmoney.gr πηγές της ξενοδοχειακής αγοράς.

Το θέμα της διαχείρισης και των προσδοκώμενων αποδόσεων φαίνεται να είναι από τους βασικούς λόγους για το γεγονός ότι η αμερικανική Hines έχει υπαναχωρήσει σε σχέση με το έντονο ενδιαφέρον που διατηρούσε αρχικά για το Hilton Aθηνών. Το γνωστό fund έχει έρθει επισήμως στην Ελλάδα, εδώ και δυόμιση χρόνια, έχοντας εξετάσει πλείστες περιπτώσεις σε ξενοδοχειακά αλλά και εμπορικά ακίνητα (σ.σ. μεταξύ αυτών το Πόρτο Καρράς του ομίλου Στέγγου στη Χαλκιδική, το πρώην ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο ιδιοκτησίας της Eurobank, το εμπορικό κέντρο Smart Park του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα Σπάτα, το ''στοιχειωμένο'' εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού στον Ελαιώνα, το οποίο έχει περιέλθει στις τράπεζες), ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επενδυτική κίνηση, ακολουθώντας πιο συντηρητική στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα