Στην τελική ευθεία η επέκταση του Golden Hall από τη Lamda

Της Στεφανίας Σούκη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επέκταση του Golden Hall στο Μαρούσι από τη Lamda Development μετά και τη θετική γνωμοδότηση που δόθηκε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το δήμο Αμαρουσίου, εν μέσω πάντως, συνεχιζόμενων αντιδράσεων από μερίδα δημοτικών φορέων.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δήμο Αμαρουσίου από τους εκπροσώπους της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, η οποία έχει αναλάβει ως γνωστόν μετά και το σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαχείριση

και του υπολοίπου κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, η επέκταση θα περιλαμβάνει το Ολυμπιακό Μουσείο, επιφάνειας 3.500 τ.μ., ενυδρείο επιφάνειας 800 τ.μ., χώρους διασκέδασης για παιδιά, χώρους καταστημάτων επιφάνειας 2.500 τ.μ. κ.τ.λ., ενώ θα προστεθούν επιπλέον θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση από την ίδια την εταιρεία, υπολογίζεται ότι με την επέκταση θα προστεθούν 300 νέες θέσεις (σ.σ. σύμφωνα με στοιχεία του 2015, στο «Golden Hall» απασχολούνται 1.747 εργαζόμενοι εκ των οποίων 230 στους χώρους γραφείων, 1.297 στο εμπορικό κέντρο και 220 στους χώρους εστίασης), ενώ δευτερογενώς, με βάση τις εκτιμήσεις της Lamda, οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν είναι 735.

Από πλευράς της ηγεσίας του δήμου Αμαρουσίου, τα βασικά της επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης, πέραν των νέων θέσεων εργασίας, είναι καταρχάς η αύξηση των εσόδων του από τις εισπράξεις από δημοτικά τέλη και φόρους, τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 165 χιλ. ευρώ ετησίως και τα οποία θα αποδοθούν ως ανταποδοτικά στους δημότες. Επιπλέον εκτιμάται ότι η δημιουργία Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, θα καταστήσει "την πόλη του Αμαρουσίου κοιτίδα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η δημιουργία πρότυπου ενυδρείου θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο Μαρούσι, αποτελώντας πόλο έλξης τουριστών".

Η άλλη πλευρά, των δημοτικών φορέων οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα επένδυση των 25 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι, υποστηρίζει ότι η πόλη δεν μπορεί να αντέξει άλλες υπερτοπικές χρήσεις, ενώ ειδικά όσον αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέρεται ότι δεν λαγβάνει υπόψη τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις από τις νέες χρήσεις (σ.σ. επιχείρημα πάντως για το οποίο στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι δεν αναμένονται επιβαρύνσεις).

Η επέκταση του Golden Hall αφορά συνολικά 22.000 τ.μ.- επί του συνόλου των 95.000 τ.μ., εκ των οποίων στα 73.000 ήδη λειτουργεί το εμπορικό κέντρο. Από την ημέρα που θα ληφθούν οι οικοδομικές άδειες υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν περίπου 14 μήνες εργασιών, ενώ η επισκεψιμότητα του Golden Hall υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 500- 700 χιλ. σε ετήσια βάση έναντι των 3,7 εκατ. επισκεπτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα