Γ. Στουρνάρας: Στο 25% τα «κόκκινα» δάνεια των ΜΜΕ - LIVE η κατάθεσή του στην εξεταστική

Του Χρήστου Μπόκα

Στοιχεία για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των

ΜΜΕ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος και ένα μικρότερο το Star. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».

Keywords
Τυχαία Θέματα