Στη σκιά της διαμάχης ΕΕ - Ιταλίας οι ευρωαγορές

Συγκρατημένες κινήσεις σημειώνονται σήμερα στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα γ' τριμήνου, αφετέρου περιμένουν τις νέες εξελίξεις στην αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών, μετά την αυστηρή επιστολή που απέστειλε χθες η Κομισιόν για τον ιταλικό προ προϋπολογισμό του 2019.

Στην επιστολή της η Κομισιόν έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αιχμή τις προβλέψεις της Ρώμης για αύξηση των κρατικών δαπανών.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% στις 362,66 μονάδες,

με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,29%, o γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά 0,03%, o γαλλικός CAC 40 στο -0,09% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 0,51%.

Πιέσεις δέχονται οι αγορές μετοχών και ομολόγων στο Μιλάνο, στον απόηχο της επιστολής της Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση, στην οποία γίνεται λόγος για άνευ προηγουμένου απόκλιση του προϋπολογισμού 2019 από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,8% στις 18.916 μονάδες. Πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών. Η Intesa Sanpaolo υποχωρεί 1,46%, η Banco Bpm σημειώνει πτώση 2,15%, ενώ η Unicredit καταγράφει απώλειες 1,4%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,80% από 3,67%.Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,997% από 1,824%.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνονται στον κλάδο της ενέργειας με τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου να σημειώνουν άνοδο 0,8% εν μέσω εταιρικών κερδών. Η νορβηγική Aker BP, ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη γ' τριμήνου με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώσει άνοδο άνω του 4%.

Η γαλλική Sopra Steria Group βρίσκεται στον αντίποδα με βουτιά 18%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία περικόπτει τις προβλέψεις της για τα ετήσια έσοδα.

Η γερμανική Software AG σημείωσε άνοδο 5% μετά την ανακοίνωση ότι πωλήσεις και κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε τριψήφια ανάπτυξη στο νέο της τμήμα βιομηχανικού Ιντερνετ.

Οι επενδυτές εστιάζουν και στις εξελίξεις στο Brexit, καθώς η πρόταση της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για παράταση της μεταβατικής περιόδου έγινε στόχος κριτικής στο Λονδίνο, καθώς κάποιοι βουλευτές θέλουν να συμβεί γρήγορα το «διαζύγιο» Βρετανίας – ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα