Στη λιανική οι μόνες επενδύσεις

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου, [email protected]

Σε μια κανονική χώρα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι πλήθος καταστημάτων ανοίγουν σε όλη την επικράτεια. Στην Ελλάδα όμως των Μνημονίων, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο κι αυτονόητο. Κι αυτό διότι όντως μια νέα πραγματικότητα είναι ένα πλήθος επενδύσεων σε καινούργια μαγαζιά από σειρά επιχειρήσεων, όμως αυτό δεν γίνεται επειδή κάτι άλλαξε προς το θετικότερο αλλά κυρίως, επειδή τα λουκέτα

στον ανταγωνισμό έχουν αφήσει κενά που πρέπει να κλείσουν. Σε μια χώρα που εξαφανίστηκε περίπου το 25% των δραστηριοποιούμενων λιανεμπορικών εταιρειών, το να μιλάμε για «επενδύσεις» είναι αστείο. Όμως τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και μια σειρά πτωχευμένων σημείων πώλησης, αφήνουν περιθώρια σε υγιείς δυνάμεις να καταλάβουν αυτά τα καταστήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της πτώσης της Μαρινόπουλος σαφώς υπάρχει στο χώρο των σούπερ μάρκετ. Μείωση καταστημάτων υπήρξε – όπως και με τις εξαγορές άλλων αλυσίδων που είχαν προβλήματα όπως αυτήν της Βερόπουλος – όμως η πτώση της Μαρινόπουλος άλλαξε το χάρτη του κλάδου. Επάνω σε αυτή τη συνθήκη κτίζουν οι πολυεθνικές κι ελληνικές δυνάμεις με τη Μασούτης να κάνει κάθοδο στη νότια Ελλάδα (αν και με λελογισμένες κι όχι ακραίες επενδυτικά κινήσεις) και τη Lidl να ανοίγει νέα σημεία πώλησης. Συγκεκριμένα, πρόσφατα η πολυεθνική που έχει τοποθετηθεί δυναμικά, παρουσίασε νέο εκσυγχρονισμένο κατάστημα στην Καλλιθέα Η Lidl Ελλάς εγκαινίασε στις 13 Δεκεμβρίου ένα νέο κατάστημα στην Καλλιθέα (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 79), φτάνοντας συνολικά τα 221 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Θέλοντας να βελτιστοποιήσει την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών, μετέφερε το κατάστημα της Καλλιθέας από την οδό Χαροκόπου 87 σε νέο σημείο σε μεγαλύτερο χώρο (αρχικός χώρος πώλησης 787 τμ/ νέος χώρος πώλησης 1.362 τ.μ.) και με παροχή περισσότερων από 80 θέσεων στάθμευσης. Με τη σειρά της η Μασούτης επενδύει σε 15 νέα μαγαζιά εντός του επόμενου έτους ποσό 25 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας σε αύξηση του τζίρου της από την επόμενη χρήση. Σε ό,τι αφορά την πορεία της Μασούτης στην Αττική, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει από τα υφιστάμενα καταστήματα το 2019 κύκλο εργασιών τουλάχιστον 110-120 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και μπήκαν οι ταμπέλες Μασούτης στην Αττική, μέχρι τον Νοέμβριο, τα καταστήματα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις πωλήσεις της «Προμηθευτικής», με τα σημάδια να είναι ενθαρρυντικά για σταθερά ανοδική πορεία από το επόμενο έτος.

Μια σειρά από νέες κινήσεις ανάπτυξης δρομολογεί και η Σκλαβενίτης. Μεταξύ άλλων, η αλυσίδα έχει αποφασίσει πως τα «φρέσκα» νωπά προϊόντα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των μικρών καταστημάτων του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, τα περισσότερα εκ των οποίων μένει να ανακαινισθούν έως τον Ιούνιο του 2019. Στα εν λόγω καταστήματα, θα δοθεί έμφαση στα «φρέσκα» προϊόντα, κατά το πρότυπο των «Fresh Market», που ήδη λειτουργεί από παλιά σε σχετικά περιορισμένο αριθμό η Σκλαβενίτης. Αν και θα έχουν ως προς το μέγεθος τα χαρακτηριστικά των «καταστημάτων ευκολίας» (conveniencestores), δεν θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Άλλη μια καινοτομία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά ο όμιλος είναι η δημιουργία ανεξάρτητου shop-in-shop, όπου φιλοξενούνται προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, σχεδιάζονται ανακαινίσεις και σε καταστήματα του παλαιού δικτύου της Σκλαβενίτης, ενώ στο τέλος του επόμενου έτους τοποθετείται η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος της Σκλαβενίτης από τον ίδιο τον όμιλο.

Μετά από καιρό αμφισβήτησης, η αλυσίδα Goody's ξεκίνησε προ λίγων ημερών τη λειτουργία του το νέο κατάστημα Goody's Burger House, στο Γκάζι, λίγα μέτρα από το σταθμό μετρό του Κεραμεικού. Η αλυσίδα πλέον αριθμεί 127 σημεία αν και πέρασε από μια φάση κλεισίματος των καταστημάτων της. Στο ίδιο πνεύμα η αλυσίδα Καυκάς μετά από επενδύσεις στην Ελλάδα που αγγίζουν τα 61 καταστήματα στρέφει το ενδιαφέρον της στην αγορά της Κύπρου έχοντας ανοίξει πρόσφατα μαγαζί στην Ελευσίνα, ενώ η Benetton Ελλάς εγκαινίασε στο εμπορικό κέντρο Avenue ένα ακόμη μεγαλύτερο κατάστημα Undercolors of Benetton. Μια επίσης επένδυση που συζητήθηκε είναι αυτή στη Θεσσαλία η οποία απέκτησε πλέον το δικό της outlet, το FashionCityOutlet, στην πόλη της Λάρισας. Το πρώτο εκπτωτικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Θεσσαλίας άνοιξε στις 15 Νοεμβρίου, σε μια επένδυση που ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ. Αποτελεί εγχείρημα της SonaeSierra και της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Bluehouse, η οποία εισήγαγε στην ελληνική αγορά την εμπειρία των outlets.

Με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι τεχνικές εργασίες στο νέο κατάστημα της ελληνικής εταιρείας υπόδησης και αξεσουάρ Nak, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Τα Nak διαθέτουν 10 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Αθήνα, ένα στη Λευκωσία καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Τσιμισκή με Ικτίνου, αποκτά η Tamaris, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο WortmannSchuh- Holding.Επίσης χώρο στην οδό Λαζαράκη βρήκε το έκτο εταιρικό κατάστημα της NEF–NEF, η ZARA άνοιξε μαγαζί στο RiverWest και μελετά νέες κινήσεις. Στο χώρο του καφέ υπάρχει το τελευταίο φαινόμενο ένα «κόντρα φαινόμενο». Αυτό δηλαδή της διακοπής του ρεύματος ανοίγματος νέων μαγαζιών καθώς πολλοί άνθρωποι που έχαναν τις δουλειές τους από το 2010 και μετά επένδυσαν με έμφαση στη συγκεκριμένη αγορά και στην εστίαση. Τώρα το ρεύμα αυτό έχει παγιωθεί και επενδύσεις στον κλάδο έχουν παγώσει. Βέβαια στο παραπάνω επενδυτικό σκηνικό πρέπει να επισημάνουμε πως μείζονα ρόλο παίζουν τα χαμηλά πλέον ενοίκια, το ρήμαγμα πολλών τοπικών αγορών και μια σειρά ευνοϊκών συνθηκών που πατάνε στη φτωχοποίηση της χώρας. Αντίθετα, λείπουν οι παραγωγικές επενδύσεις, η επιτάχυνση του πρότζεκτ στο Ελληνικό, η παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω συγκεκριμένου σχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα