Παπαδόπουλος (ΟΔΔΗΧ): Μόνο η πειστική επιστροφή στις αγορές θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος

Του Αργύρη Παπαστάθη

Η δυνατότητα της πειστικής επιστροφής στις αγορές –και μόνο αυτή- σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος, επισημαίνει ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος (στη φωτ. κάνει χειραψία στην Κριστίν Λαγκάρντ). Παράλληλα αποσαφηνίζει οτι τα προγράμματα αποτελούν «έκτακτες και ετεροβαρείς παρεμβάσεις» και δεν μπορούν να επεκτείνονται επ'αόριστον με το πρόσχημα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" σημειώνει οτι η Ευρωζώνη δημιουργεί

εσωτερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που δεν είχε το 2010 και τα προγράμματα δεν είναι επιθυμητά στο ευρωπαικό πλαίσιο. Αντίστοιχα, συμπληρώνει, οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και πρέπει να συνεχιστούν πέρα και έξω από τα προγράμματα. Ο απερχόμενος επικεφαλης του ΟΔΔΗΧ προειδοποιεί παράλληλα οτι η Ευρωζώνη του 2018 αποτελεί ένα πολύ πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον από αυτήν του 2014.

Ο κ.Παπαδόπουλος επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ απο τον Αντώνη Σαμάρα το 2012, όπως θύμισε και από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και παρέμεινε στην ίδια θεση μέχρι το τέλος του 2017. Πιστώνεται με όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλαδος την περίοδο των Μνημονίων, Απρίλιος και Ιούνιος 2014 και Ιούλιος 2017, και με την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων του PSI ( swap) που θεωρείται μια απο τις μεγαλύτερες συναλλαγές που επιχείρησε χώρα της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο οτι το περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμπιέσει τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο κ. Παπαδόπουλος προβλέπει οτι τα ελληνικά επιτόκια θα πέσουν κι άλλο το 2018 και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βελτιωθεί. Σ αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνει την κυβέρνηση να διεκπεραιώσει ομαλά τις αξιολογήσεις του προγράμματος ώστε να εκμεταλλευτεί αυτό το περιβάλλον, όσο διαρκεί, και να προβεί εγκαίρως σε μακροχρόνιες εκδόσεις που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer), όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Ενα τέτοιο πειστικό αποθεματικό σε χαμηλό κόστος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τους επενδυτές, εάν και εφόσον το κλίμα στις αγορές χαλάσει», συμπληρώνει.

Βλέποντας «φως στο βάθος του τούνελ» εκτιμά οτι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής δε θα αφορά μόνο στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και εργαλεία αλληλεγγύης που θα καθοριστούν στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης ή και μετά το πρόγραμμα και αναφέρει ως παράδειγμα την χρηματοδότηση του cash buffer από τα εναπομείναντα κεφάλαια του προγράμματος (ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο σε άλλες χώρες του προγράμματος) καθώς και την εξειδίκευση και εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και τα μακροπρόθεσμων μέτρων χρέους.

«Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο παρέμειναν σε ένα περιβάλλον ευρωπαικών κανόνων. Άλλωστε οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης. Η εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης για την Ελλάδα, όπως αυτά της αντιμετώπισης του χρέους, απαιτούν τη δημιουργία ενός τεχνικού πλαισίου εφαρμογής τους που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος.

Όπως ανεφερε πρώτο το “ΘΕΜΑ¨την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου ο Κύριος Παπαδόπουλος μετακινείται τον Ιανουάριο σε υψηλόβαθμη θέση στην JP Morgan στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα