Σταθάκης: Κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για να κατεδαφιστούν άμεσα αυθαίρετα

Της Μαριάννας Τζάννε

Την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό, ρέματα, εθνικούς δρυμούς ακόμη και σε ετοιμόρροπα κτίρια, ενεργοποιεί τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στην βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με το υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, η τροπολογία αυτή αποτελεί την αφετηρία για να ανασυγκροτηθεί η περιοχή στο Μάτι και να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές πολεοδομικές στρεβλώσεις

στην περιοχή της φονικής πυρκαγιάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ

Οι κατεδαφίσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ από τα συνολικά 2.500 δασικά αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική, προτεραιότητα θα δοθεί σε 100 παράνομα κτίσματα.

Η πολιτεία έστω και την ύστατη ώρα και μετά την απώλεια πάνω από 90 αθώων συνανθρώπων μας, απελευθερώνει πόρους συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών. Χωρίς να θίγεται η υφιστάμενη νομοθεσία, το ΥΠΕΝ προχωρεί στη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων για να ξεκινήσουν το έργο τους οι μπουλντόζες που στο παρελθόν άφηναν μονίμως στο μέση!

Το πρώτο είναι η εξασφάλιση πόρων στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να προχωρήσει τις κατεδαφίσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Για το σκοπό αυτό, ενισχύονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για το κονδύλι που αφορά τις κατεδαφίσεις. Το δεύτερο είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά την δυνατότητα να επεκτείνει τις υφιστάμενες εργολαβίες κατά 50%, ώστε να προσθέσει νέο φυσικό αντικείμενο και το τρίτο η δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις έως το όριο των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις σε δάση και παραλίες με αντικειμενικά κριτήρια. Για αυτό και δεν θα κατεδαφιστεί το σύνολο των αυθαιρέτων που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα αλλά με αντικειμενικά κριτήρια αυθαίρετα που είναι σε περιοχές υψίστης προστασίας (εθνικοί δρυμοί, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι κ.α). Ανάμεσα σε αυτά που θα πάρουν προτεραιότητα είναι και τα αυθαίρετα στην Μακρόνησο, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης και θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, για την επίμαχη πληγείσα περιοχή της Πεντέλης, έχουν εκδοθεί 42 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία έχουν καταστεί αμετάκλητα τελεσίδικα. Άλλα 26 αυθαίρετα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου βρίσκονται προς κατεδάφιση, σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Λαυρίου. Τελεσίδικα πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί και για 65 αυθαίρετα στην περιοχή των Μεγάρων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκτά την δυνατότητα να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης, οι οποίοι θα ταυτοποιούν τις αυθαιρεσίες και δίνει στον υπουργό δύναμη παρέμβασης.

Θα προβλέπεται η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάστημα 15 ημερών αλλά δεν θα υφίσταται δικαίωμα διοικητικής ένστασης.
Σχετικά με τον τρόπο που θα πολεοδομηθεί η κατεστραμμένη περιοχή στο Μάτι, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πολεοδόμηση της περιοχής που θα απαιτούσε τρία χρόνια.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προβλέπεται από την νομοθεσία για τους τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας αλλά και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με διάρκεια ολοκλήρωσης 6 έως 7 μηνών. Οι σχετικές διαδικασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο ώστε όπως αναφέρθηκε, να μπορέσει η περιοχή να αποκτήσει κανόνες και προοπτική.

Για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος. Όπως σημείωσε, η παρούσα κυβέρνηση έβγαλε τους δασικούς χάρτες από το συρτάρια, κυρώνοντας το 46% όταν μέχρι πέρσι κυρωμένο ήταν μόλις το 0,8%.

Σήμερα έχει αναρτηθεί το 12% των δασικών χαρτών και επίκεινται επιπλέον το 17% έως το τέλος του έτους ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το 45%. Σημείωσε μάλιστα την διαχρονική αναβλητικότητα στην κύρωση των δασικών χαρτών που όπως ανέφερε, η σημασία τους δεν είναι μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά και να εντοπιστεί που υπάρχουν δάση.

Στο θέμα της ρύθμισης για τις οικιστικές πυκνώσεις (αυθαίρετα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις) ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση έως τις 25 Αυγούστου.

Τόνισε όμως δεν θα φέρει συλλήβδην νομιμοποιήσεις σε δάση αφού όπως τονίστηκε, βάζει αυστηρές προϋποθέσεις ενώ ήδη ένα 20% των πυκνώσεων που έχουν δηλωθεί, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε υπάρχει δήμος που δήλωσε όρια οικιστικών πυκνώσεων που είναι εκτός των ορίων της χώρας!
Ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε ότι στο Μάτι υπάρχους μεγάλες αυθαιρεσίες. Μεταξύ άλλων επισήμανε τις παραβάσεις του ΠΔ του 2003 για τις χρήσεις γης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην έκταση που βρέθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα, προβλέπονταν ζώνες πρόσβασης στην παραλία, ενώ απαγορεύονταν τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη κατοικία.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αυθαίρετες κατασκευές που δεν είναι νομοθετημένες με κανένα νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτου ενώ απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποφαίνεται για το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης.

Σε όλη την περιοχή υπάρχει επίσης παράβαση του νόμου Τρίτση σε ότι αφορά τις περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό.
«Να υλοποιηθούν οι νόμοι και να γίνει ότι χρειάζεται είναι η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, εξαγγέλλοντας τις ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες.

«Πρέπει να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζουμε τις πόλεις μας καθώς και αναθεώρηση της πολιτικής προστασίας», κατέληξε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταθάκης, Κονδύλι 5,stathakis, kondyli 5