Σταθάκης: Δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος

Κατηγορηματικός για την τιμή του ρεύματος εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου Ecomobility 2019.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι μέσες τιμές δικαιωμάτων ρύπων τον περασμένο χρόνο δεν ήταν ιδιαιτέρως υψηλές. Οπότε ακόμη και στην περίπτωση επιβολής ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται

ότι προ ημερών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε τονίσει ότι «Χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη», συνδέοντας τις αναπροσαρμογές με την επικείμενη έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές.

Για την προοπτική μείωσης της έκπτωσης συνέπειας του 15%, ο υπουργός επεσήμανε ότι αυτό είναι απόφαση της εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης και δεν αφορά το υπουργείο.

Σχετικά με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές) ως αντιστάθμισμα στη επιβολή ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) μετά τη διατήρηση ενός μαξιλαριού ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται μόνο σε επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και ως εκ του τούτου δεν μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ και άρα στα τιμολόγια. Επιπλέον, η αναμενόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας τον επόμενο χρόνο, η οποία αναμένεται ότι θα είναι σημαντική, δεν επιτρέπει ακόμη συζητήσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα