Σταϊκούρας: Προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Για τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή φορολογικά συστήματα συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο διαδικτυακό συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Η διαμόρφωση ενός σταθερού, οικονομικά αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος αποτελεί στρατηγικό μας στόχο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «Εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή: Το κυνήγι του χαμένου

θησαυρού».

Όπως τόνισε, βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η εισαγωγή κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, παρά το ρευστό περιβάλλον υψηλών αβεβαιοτήτων των τελευταίων 2,5 ετών, έχουμε προχωρήσει σε:

– Δεκάδες, μόνιμες και μη, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

– Θέσπιση κινήτρων ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα θα ανέλθουν στο επίπεδο ρεκόρ των 52 δισ. ευρώ το 2021, από 40 δισ. ευρώ το 2020.

– Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.

– Παράλληλα, ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, με τη θέσπιση των υπερ-εκπτώσεων, ενώ προχωράμε σε παρεμβάσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καθώς και στον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, λαμβάνοντας μέτρα για την ψηφιακή ενίσχυση των φορολογικών δομών και την αξιοποίηση όλων των δεδομένων.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ, οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τη διαφάνεια και συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

«Με επιμονή και προσήλωση στην αναγκαιότητα εφαρμογής διάφανων κανόνων, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με κοινωνική ευαισθησία, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων φορολόγησης της χώρας μας, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς εταιρικού φορολογικού συστήματος. Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο Πυλώνες: ο πρώτος πυλώνας θεσπίζει κανόνες για τη δικαιότερη κατανομή μεταξύ των χωρών των δικαιωμάτων φορολόγησης των 100 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων παγκοσμίως και ο δεύτερος πυλώνας εισάγει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη πολυεθνικών επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν εκτιμώνται σε 125 δισ. και 150 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, για τους δύο πυλώνες. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 137 χώρες του Περιεκτικού Πλαισίου που μετείχε ενεργά στις συζητήσεις και στηρίζει τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»

Σιλβεστρίδης: «Τέλος εποχής» για τη γνωστή εταιρεία επίπλων – Βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το ακίνητο στη Μεταμόρφωση

Keywords
Τυχαία Θέματα