Στα ύψη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά τη νίκη Τραμπ

Σε υψηλά πολλών μηνών σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ακολουθώντας τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η υπερπροστατευτική πολιτική Τραμπ σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά και οι δημοσιονομικές δαπάνες θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο σημείο τους από τις αρχές Μαΐου – κατά 6 μ.β. Στο 0,23%. Οι τίτλοι 30ετούς διάρκειας αυξήθηκαν επίσης κοντά σε υψηλά

έξι μηνών νωρίς το πρωί και ήταν 9 μ.β. υψηλότερες, στο 0,88%.

Οι αποδόσεις στα γαλλικά 10ετή ήταν επίσης σε υψηλά 6 μηνών, ή κατά 7 μ.β. στο 0,58%, ενώ της Ισπανίας ανέβηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,32%, δηλαδή σε υψηλά 5 μηνών.

Η απόδοση στα ιρλανδικά 10ετή που στα τέλη Σεπτέμβρη είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά, ήτοι στο 0,31%, αυξήθηκε στο 0,75% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας ανέβηκαν κατά σχεδόν 25 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2011, ενώ στα 10ετή αυξήθηκαν κατά 21 μ.β. σε υψηλά 10μήνου.

Σημειώνεται ότι ένας βασικός δείκτης για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στις ΗΠΑ –για την επόμενη πενταετία – αυξήθηκε στο 2,38%, δηλαδή σε υψηλά 16 μηνών. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης αυξήθηκε στο 1,47%, κοντά σε υψηλό 5 μηνών.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η αύξηση των αποδόσεων ήρθε μετά από τα πενιχρά αποτελέσματα της δημοπρασίας 10ετών αμερικανικών τίτλων που έγινε την Τετάρτη, με το χαμηλότερο βαθμό κάλυψης από τον Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αγορές ομολόγων επιδεικνύουν νευρικότητα και εν αναμονή της σημερινής δημοπρασίας 30ετών αμερικανικών τίτλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα