Στα υπόγεια είναι η θέα της επιχειρηματικότητας!

Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητας – σε αντίθεση με τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ- δεν κατοικεί και δεν ευδοκιμεί σε γκαράζ οικογενειακών μονοκατοικιών στα προάστια των μεγαλουπόλεων. Στη χώρα μας – ιδιαίτερα, την περίοδο της γενικευμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης- η επιχειρηματικότητα βρίσκει συνήθως φιλόξενο καταφύγιο σε υπόγεια πατρικών σπιτιών ή στο καθιστικό μιας οικογένειας στις Δυτικές Συνοικίες της πρωτεύουσας ή στο Πειραιά. Το ίδιο συμβαίνει

ολοένα και περισσότερο και στις μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Το παράδειγμα μας έρχεται από το Ηράκλειο. Μου το αναφέρει η Χριστίνα- Ελπίδα Ξιφαρά που μαζί με τον σύντροφο της στη ζωή αλλά και στην επιχειρηματική δράση έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια αστική οικοτεχνία που δημιουργεί και κατασκευάζει μικρά διαμαντάκια από ξύλο – όπως χειροποίητα γυαλιά αλλά και πληθώρα άλλων αξεσουάρ- από το μηδέν. Οι δύο τους βγήκαν και μίλησαν στη πρόσφατη διοργάνωση του Open Coffee στη πόλη τους, στο Ηράκλειο και μοιράστηκαν μαζί με το ακροατήριο την βιωμένη εμπειρία της εκκίνησης αλλά και της διαδρομής.

«Το 2013 εγώ, έχοντας σπουδάσει εφαρμοσμένα μαθηματικά, εργάζομαι σε μια εταιρία στην εμπορική & οικονομική διαχείριση & ο Μιχάλης, ο οποίος εργαζόταν στο κατασκευαστικό γραφείο του πατέρα του, είναι πια άνεργος λόγω της κρίσης που καταρράκωσε τον κατασκευαστικό τομέα. Ο Μιχάλης όντας άνθρωπος με ανησυχίες και ιδιαίτερη κλίση στην κατασκευή από μικρός, με κάποια λίγα εργαλεία που έχει στήνει ένα μίνι εργαστήριο στο υπόγειο του σπιτιού & ξεκινά να κάνει διάφορες μικροκατασκευές στην αρχή για τον ίδιο και στη συνέχεια για κάποιους λίγους πελάτες, κυρίως επιγραφές, στάντ προβολής, συσκευασίες αλλά ακόμα κ μικροέπιπλα αλλά πάντα με πολύ ιδιαίτερο design.Κάπου τότε ήταν όταν ένας πολύ καλός μας πελάτης μέχρι κ σήμερα, του έβαλε το μικρόβιο για τα ξύλινα γυαλιά λέγοντάς του ότι ήδη στην Αμερική είναι πάρα πολύ στη μόδα».

Έτσι άρχισαν όλα. Από το υπόγειο του πατρικού. Σήμερα, πουλάνε σε όλη την Ελλάδα, μαζί τους δουλεύουν και άλλοι και κάνουν μικρές έστω εξαγωγές στα πέρατα του κόσμου.
Αυτή είναι μια όψη της ελληνικής πραγματικότητας και μαζί της, μια πραγματική (και ελπιδοφόρα) εικόνα της ελληνικής νέας επιχειρηματικότητας που ξεκινά από το μηδέν!
Κακά τα ψέματα, η αστική οικοτεχνία στις μέρες μας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας καθώς στηρίζει την απασχόληση και τα εισοδήματα σε οικογενειακό και τοπικό επίπεδο!

Keywords
Τυχαία Θέματα