Στα κριτήρια του νέου ν. Κατσέλη η ένταξη στις 120 δόσεις - Το σχέδιο

Στα κριτήρια που θεσπίστηκαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα προσομοιάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, η οποία βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθέτησε την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία στο άμεσο μέλλον χωρίς όμως να προσδιορίζει ακριβώς τον χρόνο, οι πληροφορίες όμως θέλουν τη ρύθμιση να οριστικοποιηθεί το αργότερο ως τις 6 Μαΐου

οπότε θα έχουμε και τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στην Ελλάδα για την τρίτη αξιολόγηση.

Η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις η οποία θα είναι σαφώς πιο αυστηρή από τις 100 δόσεις του 2015 και θα α αντλεί τη φιλοσοφία της από τον νέο νόμο Κατσέλη. Με την αίτηση του φορολογούμενου η ΑΑΔΕ θα έχει εξουσιοδότηση να ανακτά τα πλήρη περιουσιακά κριτήρια σε κινητή και ακίνητη περιουσία και να έχει εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών του υποψήφιου προς ρύθμιση.

Από εκεί και πέρα η ένταξη σε ρύθμιση θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα:

- Θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν προκειμένου να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών σε λίγες δόσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, τα 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, τα 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, τα 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά.

- Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ή τα 15.000 ευρώ αναλόγως της οφειλής.

- Η αίτηση για την ρύθμιση θα υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η ΑΑΔΕ θα διαμορφώνει και ένα προφίλ συνέπειας του φορολογούμενου σε ότι αφορά στη συνέπεια και στην εξόφληση των φορολογικών του υποχρεώσεων αλλά και στην συνέπεια του σε παλιότερες ρυθμίσεις οφειλών.

- Η διατήρηση της ρύθμισης και των πλεονεκτημάτων που θα προσφέρει στους οφειλέτες (σ.σ.: βασικό όφελος θα είναι η διαγραφή ακόμη και του 90% των προσαυξήσεων) θα υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η πληρωμή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

- Θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από τις 12 που είναι σήμερα σε έως και 48

- Σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορούν φορολογικές οφειλές να ρυθμιστούν σε έως και 120 δόσεις. Αυτός ο αριθμός δόσεων θα δίνεται μόνο στις περιπτώσεις υψηλών οφειλών που αφορούν οφειλέτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα

- Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση φορολογικές οφειλές έως και το τέλος του 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα