Στα κάγκελα... δίχως κανένα ρίσκο

Κάποτε, o διευθύνων σύμβουλος εταιρείας τυχερών παιγνίων μας είχε πει ότι, απεχθανόταν το ρίσκο στα τυχερά παιχνίδια (risk averse ) . Παρά ταύτα διοίκησε την εταιρεία κάνοντας φυσικά, και “μεγάλες” δουλειές όπως
και οι προηγούμενοι. Η απουσία του ρίσκου, όμως, αν είναι εντυπωμένη κατά 100% στον λαό, δεν συναντάται στα υψηλότερα κλιμάκια. Στα πρακτορεία, οι άνθρωποι ρισκάρουν, όσα διαθέτουν, από 0,30 λεπτά έως 100 ευρώ. Πολλές φορές δεν κοιτούν δεξιά ή αριστερά αλλά μόνο τον πίνακα του Κίνο.

Αλλά.... ρισκάρουν,

χάνοντας τις περισσότερες φορές διότι έχει μειωθεί το ποσοστό πληρωμών.

Να πάμε στους επιχειρηματίες. Οι παλαιοί “μικροί”– με λίγες εξαιρέσεις- δεν ρισκάρουν πολλά αυτή την εποχή και κοιτούν πότε θα έλθει η εποχή που, εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθούν στην τράπεζα να πληρώσουν κάποια από τα δάνεια, με το κομπόδεμα που έχουν συσσωρεύσει. Αλλιώς δεν θα γυρίσει και η ρόδα, ούτε για τους ίδιους.

Οι παλιοί- μεγάλοι επιχειρηματίες δεν ρισκάρουν όπως δείχνουν οι επιχειρηματικές συμφωνίες με τα δάνεια. Όλες οι εξαγορές είναι δεμένες από τα “αυτιά”, με λεφτά τραπεζών, δηλαδή άλλων, ειδικά όταν πρόκειται για εταιρείες- μονοπώλια.

Οι νέοι- μικροί επιχειρηματίες, εκ φύσεως, ρισκάρουν περισσότερα. Βάζουν κεφάλαιο, παίρνουν αεροπλάνα για το εξωτερικό να βρουν αγοραστές για τα προϊόντα τους.

Αρκετοί θα καταφέρουν και μαζεύοντας ελιές, ρόδια ή αρωματικά φυτά, πιθανότατα να ανακαλύψουν ότι η, η ώρα στην επαρχία δεν περνά εύκολα. Μέχρι τις 12 η ώρα μπορείς να έχεις ρίξει τις ελιές στα πανιά, να τις μαζεύεις και να κολατσίζεις, κάτω από τα δέντρα. Άλλοι πιο καινοτόμοι, χρησιμοποιούν την τεχνολογία και κερδίζουν- όπως μια ομάδα νεαρών Ελλήνων που φτιάχνουν το κτηματολόγιο της Αργεντινής.

Στους φοιτητές, οι Έλληνες δεν μπορούν να ρισκάρουν καν, καθώς πρέπει να βρουν δουλειές για να ανταπεξέλθουν τώρα που δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια

Να πάμε και στους άνεργους. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ρισκάρουν τίποτα, απλώς πρέπει να βρουν δυνάμεις, διότι οι επαγγελματικές ιδιότητες ή οι σπουδές δεν είναι δεδομένες για πάντα.

Σ ΄ όλο αυτό το σκηνικό της διεθνούς ανατροπής- που οι πάντες πρέπει να ρισκάρουν υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να ρισκάρουν τίποτε. Τις θεσεις στο δημόσιο- ακόμα και κακοπληρωμένες- είναι καλύτερες. Από κοντά και Βουλευτές, που για να προσελκύσουν πελάτες χρειάζεται να είναι εκεί στα κάγκελα..... χωρίς κανένα ρίσκο.

Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές έχοντας ρευστότητα ρισκάρουν σε ελληνικές μετοχές – και δεν θα βγουν χαμένοι, ενώ οι Έλληνες που είναι απόντες λόγω έλλειψης χρημάτων θα πρέπει να ρισκάρουν- και δεν εννοούμε σε τυχερά παιχνίδια.

Υ. Γ Μάλιστα, οι βουλευτές στα... κάγκελα ανήκουν είτε στους βολεμένους των ολιγαρχών, είτε εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα


Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα