Στα 52 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα του Κατάρ το 2018 παρά τις κυρώσεις

Έχουν περάσει περισσότεροι από 20 μήνες μετά τον οικονομικό και διπλωματικό αποκλεισμό που εφάρμοσαν οι γείτονές του η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ πασχίζει να πείσει ότι όλα είναι κανονικά.

Η μικρή αλλά πλούσια σε φυσικό αέριο χώρα με καθεστώς μοναρχίας επέκτεινε τις εμπορικές της σχέσεις, αφού ο αποκλεισμός μείωσε ουσιαστικά την πρόσβασή της στο περίπου 60% των αγαθών που εισήγαγε.

Οι χώρες που εφάρμοσαν το αποκλεισμό κατηγορούν

το Κατάρ για υποστήριξη της τρομοκρατίας, κατηγορία την οποία αρνείται η χώρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters σήμερα, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Ali Al Kuwari, μιλώντας σε φόρουμ για το εμπόριο Κατάρ-Πακιστάν, δήλωσε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε πάνω από 230 τοις εκατό το 2018 στα 2,6 δισ. δολάρια. Το εμπόριο με το Ιράν και την Τουρκία έχει επίσης αυξηθεί, ενώ η Ντόχα ακολουθεί εταιρικές σχέσεις με δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανοιχτού ουρανού με την ΕΕ, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ του μπλοκ και κάποιας χώρας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο αποκλεισμός είχε αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια, στη ναυτιλία και στις εμπορικές οδούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ άλλων τομέων.

Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του αποκλεισμού θεωρείται βραχύβιος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Μάιο. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 3,1% το 2019 έναντι του 2,4% πέρυσι, για τη χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το χρηματιστήριο του Κατάρ αυξήθηκε κατά 20% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ το 2018. Το μικρό κράτος του Κόλπου αποχώρησε επισήμως από τον ΟΠΕΚ την 1η Ιανουαρίου, εγκαταλείποντας μια σχέση συνεργασίας που είχε διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα.

Πηγή: CNBC

Keywords
Τυχαία Θέματα