Σπίρτζης: Τι άκουσε κατά το τετ α τετ με τους εργολάβους στη συνέλευση του ΣΑΤΕ

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην καρδιά των προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου βρέθηκε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, συμμετέχοντας στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΑΤΕ. Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που πηγάζει από την μεγάλη ανησυχία για την πορεία του κλάδου αλλά και τις στρεβλώσεις στην αγορά, οι εργολάβοι μίλησαν έξω από τα δόντια. Για τα τιμολόγια του 2010 σε υλικά (μπετόν, σίδερα) και ημερομίσθια, την ανάγκη επαναφοράς του μαθηματικού τύπου έστω και σε μικρότερα έργα μέχρι

τις τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης μελετών που έχουν να επικαιροποιηθούν από το 1976. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η δαιδαλώδης μηχανή προκήρυξης έργων. Ο αρχικός στόχος ήταν να περιοριστούν στις 600 οι αναθέτουσες αρχές από τις 2.500. Ωστόσο, σήμερα υπερβαίνουν τις 6.000 ενισχύοντας σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών, τα φαινόμενα των στημένων διαγωνισμών.

Ο υπουργός Υποδομών από την πλευρά του, τάχθηκε κατά του μαθηματικού τύπου και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τα δημόσια έργα. Όπως αποκάλυψε είναι στο ΣτΕ το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα και δήλωσε ότι η κατάταξη των εργοληπτικών πτυχίων, βάσει των οποίων αναλαμβάνονται τα έργα, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμο 5% επί του κόστους των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ επειδή η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τα κατώτατα όρια των εργοληπτικών τάξεων (κάτω των 5,5 εκ. ευρώ). Σήμερα, ένας εργολάβος μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα έργα συγκεκριμένου προϋπολογισμού, κάτι που η ΕΕ έχει ζητήσει να καταργηθεί. Μέχρι να καταργηθεί η χώρα μας αντί να παίρνει κοινοτική χρηματοδότηση 95% στα δημόσια έργα, θα λαμβάνει 90%.

Για το θέμα των κρατικών φορέων και κυρίως των δήμων, οι οποίοι βαφτίζουν τα έργα ως προμήθειες ώστε να αποφύγουν τις διαδικασίες και τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης που ορίζει ο νόμος, ο Γενικός Διευθυντής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) κ. Ευάγγελος Καραμανλής, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν. Όπως αναφέρθηκε, πρόσφατα η Αρχή διέκοψε σύμβαση για βιολογικό καθαρισμό του δήμου Σιθωνίας. Στο τέλος του ΕΣΠΑ και τα κενά που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη πόρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανένα νέο έργο από τα χρήματα που υπάρχουν. Χρήματα θα μας λείψουν το επόμενο διάστημα όταν τελειώσει η χρηματοδότηση από Ε.Ε. Δεν θα υπάρχει νέο ΕΣΠΑ και πρέπει να το καταλάβουμε. Θα προωθούνται έργα με το μοντέλο Γιούνκερ, με νέα μοντέλο χρηματοδότησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα