Σωκράτης Λαζαρίδης - Μια πρωτοβουλία που μετρά...

Στην παγωμένη Σοφοκλέους – και όχι μόνο λόγω του χιονιά- μια μικρή αχτίδα ζεστού ήλιου έρχεται να προσφέρει η πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της αγοράς με τους φορείς της νέας επιχειρηματικότητας. Αν μέχρι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε εγκαθιδρυμένο ρόλο στα πεδία της ώριμης επιχειρηματικότητας η στροφή του βλέμματος και προς τα πεδία δράσης της νέας – με τις χίλιες διαφορετικές μορφές

και εκφράσεις – επιχειρηματικότητας που βλάστησε μέσα στα δύσκολα χρόνια της γενικευμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης έχει να προσφέρει πολλά και στην αγορά και στις επιχειρήσεις.

Ο 55χρονος οικονομολόγος επικεφαλής της ομάδας διοίκησης που «τρέχει» το Χρηματιστήριο – και ο οποίος ,πέραν όλων των άλλων, πριν από 30 χρόνια έφτιαξε το μια εταιρία που ειδικεύτηκε στο χώρο ανάπτυξης λογισμικού για την κεφαλαιαγορά- το πρώτο πράγμα που έχει σκοπό να κάνει είναι να ξαναφέρει στο προσκήνιο του χρηματιστηριακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος την ΕΝ.Α – την εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια στιγμή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και στο σκέλος του νεοεισερχόμενου στην αγορά equity crowdfunding όπου τον ρόλο του επισπεύδοντος έχουν αναλάβει οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική Τράπεζα που έχει την εμπειρία από την λειτουργία της πλατφόρμας act4greece. Άλλωστε, ο Λαζαρίδης ως μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνέβαλε στην διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου.

Φτάνει όμως μια μικρή αχτίδα ζεστού ήλιου να ξεπαγώσει την Σοφοκλέους; Η απάντηση είναι μία και μόνη: προφανώς και όχι, αλλά... Πάντα, υπάρχει και ένα αλλά που βοηθά στην κατανόηση των πραγμάτων.

Το άνοιγμα στην νέα επιχειρηματικότητα δεν θα «σώσει» το Χρηματιστήριο αλλά θα δώσει την ευκαιρία και στις τράπεζες και στην επενδυτική κοινότητα να ξεκινήσουν και πάλι από τα χαμηλά δημιουργώντας και μια νέα γενιά συνεργαζόμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (κυρίως από την περιφέρεια) που όμως διαθέτουν οργάνωση, σχέδιο και πρόγραμμα, προοπτικές ανάπτυξης και έχουν στο ψηλότερο σκαλί των προτεραιοτήτων τους τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο Σωκράτης Λαζαρίδης που μετρά χρόνια ενεργού παρουσίας και συμμετοχής στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα. Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου ήλθε στον Όμιλο ΕΧΑΕ το 1994 καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπευθύνου Χρηματιστηριακών Θεμάτων στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ). Το 1995 καταπιάνεται με τη δημιουργία του τεχνολογικού βραχίονα του Ομίλου, της εταιρίας Ανάπτυξη Συστημάτων & Υποστήριξη Κεφαλαιαγοράς Α.Ε.(ΑΣΥΚ ΑΕ), στην οποία διετέλεσε γενικός διευθυντής μέχρι το Μάιο του 1998, οπότε και παραιτείται για να αναλάβει τη νεοϊδρυόμενη τότε γενική διεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως τον Δεκέμβριο του 2006.

Παράλληλα κατείχε τη θέση του προέδρου στο ΔΣ της ΑΣΥΚ μέχρι το Μάρτιο του 2005, του αντιπρόεδρου στο ΔΣ του Χρηματιστηρίου Παραγώγων ΧΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και του μέλους στο ΔΣ της ΕΤΕΣΕΠ μέχρι το Νοέμβριο του 2006. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε γενικός διευθυντής Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης της ΕΧΑΕ.

Τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Λειτουργιών, Ανάπτυξης Προϊόντων και Υπηρεσιών ενώ παράλληλα από το Δεκέμβριο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2010 κατείχε τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σήμερα, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών και των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου ΕΧΑΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα