Σόιμπλε: Η Ελλάδα οδεύει προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνη της αγοράς

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται στον δρόμο ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η δήλωση αυτή του κ. Σόιμπλε έρχεται λίγες ώρες αφότου η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου

έδωσε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αναφέρει πως κατά την πρώτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην οποία δεν εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης, ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέους δεν είναι βιώσιμο και ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν εκτεταμένα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως «από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού θα μπορούσαν ωστόσο να ρωτήσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ποιο λόγο τότε το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει την συμμετοχή του. Τι περιμένει; Η απάντηση οδηγεί στο επόμενο καθοριστικό ερώτημα: Θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους για να γίνει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα ελκυστική για επενδυτές, έτσι ώστε να μην δαπανάται μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων στην αποπληρωμή πιστώσεων, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές; Ο Β. Σόιμπλε έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό για να διασφαλίσει από το ΔΝΤ μια δήλωση πρόθεσης για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα». Έτσι όπως επισημαίμει το δημοσίευμα ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα