Σλοβακία: Χάνει την πλειοψηφία, αλλά προσπαθεί να φτιάξει κυβέρνηση ο Φίτσο

Έτοιμος να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Σλοβακία δηλώνει ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν πως το κόμμα του Smer-SD αναδεικνύεται μεν πρώτη δύναμη, χωρίς όμως να εξασφαλίζει πλειοψηφία.

Με λίγο πάνω από το 50% των ψήφων καταμετρημένο, το σοσιαλδημοκρατικό Smer-SD κερδίζει περίπου το 29% της λαϊκής ψήφου, αποσπώντας 45 με 48 έδρες στη νέα Βουλή,

σαφώς κάτω από τις 83 έδρες που είχε έως σήμερα.

Τα αποτελέσματα υποχρεώνουν το Smer-SD να επιδιώξει συνεργασίες με κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 150μελή Βουλή, με τον κ. Φίτσο να παραδέχεται ωστόσο πως η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης μπορεί να απαιτήσει χρόνο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η νέα Βουλή θα είναι 8κομματική, με μικρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της άκρας δεξιάς, να κερδίζουν αξιόλογα ποσοστά.

Στη δεύτερη θέση, με περίπου 10,6% των ψήφων, βρίσκεται το φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS), το οποίο δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν πολυκομματικό συνασπισμό ώστε να εμποδίσει την επιστροφή του κ. Φίτσο στην πρωθυπουργία, κάτι που είχε καταφέρει την περίοδο 2010-2012.

Ακολουθεί το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του περιφερειάρχη της κεντρικής Σλοβακίας, Μάριαν Κοτλέμπα.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα