Σκάνδαλο VW: Πρόστιμα αλλά και καθαρισμός της ρύπανσης θα επιβληθούν στην εταιρεία

Η Volkswagen μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να επιδιορθώσει μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων: Μπορεί να της επιβληθεί επιδιόρθωση της ίδιας της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε.

Τα περιβαλλοντικά και καταναλωτικά γκρουπ προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει μία λίστα επιδιορθωτικών κινήσεων μέσω προγράμματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Volkswagen.

Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει από το χτίσιμο των αναγκαίων υποδομών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε αντίστοιχα αυτοκίνητα, μέχρι υψηλά πρόστιμα και τον καθαρισμό πενταπλάσιας ρύπανσης από αυτή που προκλήθηκε από τα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Υπάρχει προηγούμενο για την συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και αυτοκινητοβιομηχανιών πέραν της επιδιόρθωσης οχημάτων. Στη δεκαετία του '90, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) υποχρέωσε τους κατασκευαστές φορτηγών οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε παρόμοιο σκάνδαλο, να επενδύσουν 1 δισ. δολάρια σε καθαρότερες μηχανές, μεταξύ άλλων.

H Volkswagen συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΡΑ και την CARB για την εξεύρεση λύσεων οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Λόγω της τεράστιας έκτασης του σκανδάλου, η ΕΡΑ μπορεί να ζητήσει από την VW την επιδιόρθωση περισσότερης ρύπανσης από αυτή που προκάλεσε, σύμφωνα με την Margo Oge, πρώην επικεφαλής του Office of Transportation and Air Quality. Άλλες επιλογές συμπεριλαμβάνουν την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών πρότζεκτ όπως η μετασκευή παλαιότερων φορτηγών ή λεωφορείων σε πόλεις με πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης, ή η πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του ΜΙΤ και του Harvard, η ρύπανση που προκλήθηκε από τα αυτοκίνητα της Volkswagen μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 60 πρόωρους θανάτους στις ΗΠΑ. Εάν η εταιρεία ανακαλέσει τα εν λόγω οχήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, 130 επιπλέον θάνατοι μπορεί να αποφευχθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα