«Σκάλωσαν» στο υπ. Περιβάλλοντος και στη γραφειοκρατία οι επενδύσεις στα ελληνικά υδατοδρόμια

Της Μαριάννας Τζάννε

Στις παρατηρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους περιβαλλοντικούς όρους που θα διέπουν τα υδατοδρόμια της χώρας, φαίνεται ότι έχει σκαλώσει το θεσμικό πλαίσιο για το νέο εναλλακτικό μέσο συγκοινωνίας.

Ενώ πριν ένα μήνα το υπουργείο Υποδομών, δήλωνε έτοιμο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη νέα νομοθετική ρύθμιση, στην οποία μάλιστα λόγο έχει και το ΤΑΙΠΕΔ, έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Ο λόγος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι καθυστερήσεις στις παρατηρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μετά το Πάσχα και να ενσωματωθούν στο νόμο. Το γεγονός πάει αρκετά πίσω τις θεσμικές παρεμβάσεις που περιμένουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές για να ξεκινήσουν το μεταφορικό τους έργο. Μέσω των σχολίων προβλέπεται να ξεκαθαρίσουν θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης που σήμερα αποτελούν σοβαρό εμπόδιο. Για παράδειγμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη με ποιο τρόπο θα αδειοτούνται οι παραλίμνιες περιοχές αλλά και τα λιμάνια.

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε ότι όποιο λιμάνι δεν διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων (που είναι η πλειοψηφία) θα έπρεπε για να δοθεί άδεια να εγκριθούν περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο της υποδομής και όχι μόνο για τα υδατοδρόμια. Με τον τρόπο όμως αυτό στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι «τιμωρούνταν» οι επενδυτές, καθώς εμποδίζονται τα έργα των υδατοδρομίων.

Στόχος είναι οι διατάξεις αυτές να απλοποιηθούν, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες η προοπτική να γίνουν ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι με υδροπλάνα, φαντάζει ως δύσκολος στόχος. Στις καθυστερήσεις του ΥΠΕΝ θα πρέπει να προστεθούν και τα θέματα ασφάλειας. Για παράδειγμα στους Παξούς όπου το υδατοδρόμιο είναι έτοιμο από καιρό να αδειοδοτηθεί, η υπόθεση έχει κολλήσει στον έλεγχο από την αρμόδια Επιτροπή, της μαγνητικής πύλης που επέβαλλε για λόγους ασφαλείας η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Όμως η θητεία της πενταμελούς επιτροπή ελέγχου που θα έδινε το πράσινο φως για την εγκατάσταση είχε λήξει. Για να ξανασυσταθεί χρειάστηκαν οι υπογραφές τριών υπουργών (Σπίρτζη, Δρίτσα, Τόσκα) αλλά η απόφαση, ακόμη δεν έχει βγει στο ΦΕΚ.

Παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του νέου μέσου, πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για Πάτμο και Αλόννησο ενώ στο τελικό στάδιο είναι Ηράκλειο και Πάτρα.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Στις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει για τα υδατοδρόμια το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνονται:

-Η δυνατότητα διαχωρισμού της διαδικασίας αδειοδότησης σε δύο στάδια, ώστε ο κάτοχος της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, εφόσον το επιθυμεί, να διαφοροποιείται από τον κάτοχο άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου.
-Η απλοποίηση της χορήγησης περιβαλλοντικών όρων με την μεταφορά την κατηγορίας υπαγωγής από την Α2 στην Β, που είναι πιο σύντομη η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Προβλήματα όμως εξακολουθούν να υφίστανται στην αξιοποίηση λιμνών καθώς ενώ το χερσαία τμήματα ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία και εκχωρούνται στους δήμους, τα υδάτινα, μέσα στα οποία θα εγκατασταθούν οι πλωτές εξέδρες των υδατοδρομίων δεν έχει καθοριστεί σε ποιο φορέα υπάγοντα, γεγονός που περιπλέκει την εκμετάλλευσή τους.
-Η δυνατότητα πραγματοποίησης ενός preapplication meeting, δηλαδή μιας συνάντησης με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για διευκρινήσεις και γενικές πληροφορίες που αφορούν την ολοκλήρωση του τεχνικού φακέλου, με σκοπό την αποφυγή εμφανώς λανθασμένων χαρακτηριστικών του υδατοδρομίου.
-Στις συναρμόδιες υπηρεσίες που παραλαμβάνουν τον τεχνικό φάκελο του υδατοδρομίου προς εξέταση προστέθηκε η Δ/νση Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας από Έκνομες Ενέργειες της Υ.Π.Α. με σκοπό την εξέταση του φακέλου όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας αερομεταφορών.
-Η ενίσχυση με μέτρα ασφάλειας για τα υδατοδρόμια, ενώ παράλληλα καθορίζονται και τα θέματα εκπαίδευσης εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού.
-Η δυνατότητα τα τιμολόγια υπηρεσιών του υδατοδρομίου προς τα υδροπλάνα να μην περιορίζονται από ΚΥΑ αλλά να καθορίζονται από τον φορέα λειτουργίας, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υδατοδρομίων σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς.
-Καθιερώνονται ελάχιστες απαιτήσεις για τις κτιριακές υποδομές των υδατοδρομίων και κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των μελών της Επιτροπής που ελέγχει τις υποδομές και δίνει το πράσινο φως για την λειτουργία τους από τον αιτών του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα