Σημάδια κινδύνου στην μεγαλύτερη αγορά ακινήτων του κόσμου

Με την πρώτη ματιά, η καλύτερη αγορά ακινήτων του κόσμου έχει πολύ λίγα εκ των στοιχείων που υποδεικνύουν πως πρόκειται για φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Η εξάρτηση από τις υποθήκες είναι μικρή, και οι Τούρκοι κάτοχοι ακινήτων πληρώνουν τα δάνειά τους, υποβοηθούμενοι από τις τιμές ακινήτων που αναπτύχθηκαν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρυσι. Το ρίσκο βρίσκεται με τους εργολάβους και τους κατασκευαστές ακινήτων παρά με τους καταναλωτές-αγοραστές.

Το μερίδιο του δανεισμού της Τουρκίας που αναλογεί στους κατασκευαστές βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και μία δεκαετία, εκπροσωπώντας

περίπου το 1/5 όλων των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με την ένωση τραπεζών της χώρας. Ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό αυτών των δανείων γίνονται "κόκκινα". Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για να κρατήσουν τις πωλήσεις σε καλό σημείο, οι κατασκευαστές βοηθούν τους αγοραστές να μειώσουν τα κόστη τους. Για παράδειγμα, στην Κωνσταντινούπολη, και στην ανάπτυξη του Maslak1453 (το νούμερο δεν είναι τυχαίο), ο κατασκευαστής προσφέρει επιτόκια χαμηλότερα από την αγορά, και δέχεται προκαταβολή 10%, χαμηλότερη του συνηθισμένου 25%.

Οι τιμές των τουρκικών ακινήτων διπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και αυξήθηκαν κατά 18% το 2015, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο δείκτη ακινήτων Knight Frank. Η ζήτηση ενισχύθηκε από τους μεσανατολίτες επενδυτές οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν ένα καταφύγιο από τις συγκρούσεις στην περιοχή και βασιζόμενοι στην δυναμική ανάπτυξη των καταναλωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα