Show Παπανάτσιου με ελέγχους στα Βαλκάνια

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να πατάξουν την φοροδιαφυγή στη χώρα μας, τώρα ανακοινώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια για εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που λειτουργούν εικονικά (με απλά ΑΦΜ δηλαδή κι όχι με κανονική λειτουργία) στις γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε ξανά (το είχε κάνει και πριν το καλοκαίρι) μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα έρευνας για εταιρείες που απλά ως ΑΦΜ μετακόμισαν σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ή τα Σκόπια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιωθεί κι αυτό διότι οι κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών βλέπουν με μεγάλη καχυποψία το χτύπημα αυτό στις επενδύσεις και την οικονομία τους. Ας μην ξεχνάμε πως η Βουλγαρία για παράδειγμα ασκεί επιθετική οικονομική διπλωματία στην Ελλάδα, με πρόγραμμα προσέλκυσης εταιρειών λόγω χαμηλής φορολογίας. Ήδη μάλιστα έχει διαμηνύσει στις ελληνικές Αρχές πως δεν συμφωνεί με το να στείλει φορολογικά και άλλα στοιχεία αν δεν υπάρχει στοιχειοθέτηση φορολογικής παράβασης.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες μας τονίζουν πως η εν λόγω ενέργεια γίνεται αμιγώς για επικοινωνιακούς λόγους καθώς και στην Ελλάδα γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα ως προς το μείζον αυτό ζήτημα. Παρά ταύτα, περισσότερο η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να ανακινήσει ένα ζήτημα θέλοντας πιο πολύ να τρομάξει βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις που σκέφτονται να αποχωρήσουν.

Keywords