Σεβασμό των κανόνων ζητούν από τις βαλκανικές χώρες Αβραμόπουλος και Ολλανδία

του Ιωάννη Αντύπα

Έκκληση στα κράτη-μέλη της δυτικής βαλκανικής οδού να σεβαστούν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες» των προσφύγων έκαναν σε κοινή δήλωση ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κλάς Ντάικχοφ, υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας εκπροσωπώντας την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου.

Τονίζοντας πως κατανοούν τις «πιέσεις που δέχονται οι διάφορες χώρες» οι δύο πολικοί δηλώνουν «ανήσυχοι» για τις

εξελίξεις στην Βαλκανική οδό και την πιθανή ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Η Ολλανδική Προεδρία και η Επιτροπή επανέλαβαν πως βρίσκονται σε «διαρκή επικοινωνία» με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, όμως τόνισαν πως όλες οι χώρες έχουν την «ευθύνη να τηρούν τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να βάλουν τέλος στην πολιτική «ανοιχτού περάσματος» από τα σύνορα τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία καλούν όλα τα κράτη και εμπλεκόμουν φορείς στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται για ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη και να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες που συνεπάγονται, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής.

Επίσης, σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει μια προσπάθεια για να σχεδιαστούν μέτρα έκτακτης ανάγκης, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και μέτρα για πιο αποτελεσματική επικοινωνία στην διαχείριση των συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα