Σε υψηλό τριών ετών έστειλε το ευρώ ο Ντράγκι

Σε υψηλό τριών ετών έστειλε ο Μάριο Ντράγκι το ευρώ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε από το 1,197 έναντι του δολαρίου, πριν την ομιλία, στο 1,204 έναντι του δολαρίου, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η μεταβλητότητα στο ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τον Ντράγκι να μεταθέτει τις αποφάσεις για την έναρξη του tapering αργότερα το φθινόπωρο.

«Η πρόσφατη μεταβλητότητα στο ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και χρειάζεται παρακολούθηση για πιθανές επιπλοκές στη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στο μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών, μετά και τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έδειξαν αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εξαιτίας του τυφώνα Χάρβεϊ.

«Αν η ΕΚΤ θέλει πραγματικά να αναστρέψει την ισχυρή ανατίμηση του ευρώ φέτος θα πρέπει να πει στην αγορά ότι οι προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή στο πρόγραμμα είναι εντελώς λανθασμένες. Με άλλα λόγια θα πρέπει να δείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική» υποστηρίζει ο Νταβάλ Τζόσι, αντιπρόεδρος της BCA Research.

Από την αρχή του έτους, το ευρώ έχει καταγράψει άνοδο 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα