Σε υψηλό 10ετίας οι ευρωπαϊκές μετοχές

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετα΄τη δημοσιοποίηση ισχυρών οικονομικών στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο λίγο πριν τις 13:30 κατά σχεδόν 0,5% με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται στον κλάδο πρώτων υλών, μετά την ισχυρή ζήτηση για μέταλλα στην Κίνα.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο FTSE100 +0,31%, o DAX +0,95%, o CAC40 +0,49%, o FTSE MIB +0,96%, o IBEX35 +0,50%.

Τις καλύτερες επιδόσεις από πλευράς αναβαθμίσεων έχουν μετοχές του κλάδου υγείας.

Από

την άλλη, οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση 0,6% καθώς ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι «βλέπει» ενισχυμένη παροχή πετρελαίου στην αγορά το 2018 από ανταγωνιστές παραγωγούς. Το μπρεντ σημείωσε πτώση 0,8% και το WTI 10,9% γύρω στις 12:00 στην αγορά του Λονδίνου.

Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα ωστόσο η σουηδική SEB καταγράφει απώλειες 2%, μετά την ανακοίνωση για μείωση των θέσεων των μετόχων λόγω των νέων λογιστικών προτύπων

Οι απώλειες στη Wall κατά τη διάρκεια της νύχτας, δείχνουν ανάγλυφα τους φόβους για πιθανή στάση πληρωμών από την αμερικανική κυβέρνηση αν δεν καταφέρει να περάσει σήμερα ένα κρίσιμο νομοσχέδιο. Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε σε υψηλά τριετίας, στο 2,63%.

Σε μεμονωμένες μετοχές πίσω στην Ευρώπη, η Steinhoff με άνοδο σχεδόν 10% μετά τη χρηματοδοτική στήριξη που έλαβε από Νοτιοαφρικανικές τράπεζες με στόχο να ξεπεράσει ένα λογιστικό σκάνδαλο. Η εταιρεία OC Oerlikon με άνοδο 5%, μετά την ανακοίνωσε μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους. Από την άλλη η Kingfisher υποχώρησε 3,5% μετά την έκδοση προειδοποίησης για τα κέρδη από την Carpetright.

Ράλι σημειώνεται σήμερα στα ισπανικά 10ετή, με τις αποδόσεις να υποχωρούν στο 1,45%, γεγονός που μειώνει την απόσταση μεταξύ ισπανικών και γερμανικών αποδόσεων στις 95 μονάδες βάσης. Πρόκειται για το χαμηλότερο spread από τον Αύγουστο του 2017.

Στα μάκρο της ημέρας, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε τον Νοέμβριο στα 32,5 δισ. ευρώ από 30,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, χάρη στις υψηλότερες εξαγωγές.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία υποχώρησαν τον Δεκέμβριο με τον όγκο να μειώνεται κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για 1%. Αιτία, οι μειωμένες πωλήσεις τον Δεκέμβριο παρά τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους τον Νοέμβριο για να επωφεληθούν από τη Black Friday.

Keywords
Τυχαία Θέματα