Σε υψηλά έξι ετών η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε από τα υψηλά προ κρίσης επίπεδα τον Ιούνιο, την ίδια ώρα ωστόσο ο μεταποιητικός κλάδος απολαμβάνει τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI διολίσθησε στο 55,7 τον Ιούνιο από τα υψηλά έξι ετών στις 56,8 μονάδες τον Μάιο. Η υποχώρηση του κλάδου υπηρεσιών άσκησε πιέσεις στον σύνθετο δείκτη, ενώ ο κλάδος μεταποίησης αποδείχθηκε ανθεκτικός. Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε στο 57,3 τον Ιούνιο από 56,8 τον Μάιο. Η ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, συνοδεύτηκε και από αντίστοιχε επιδόσεις σε Γερμανία και Γαλλία όπου επίσης ενισχύθηκε η ανάπτυξη εντός του Ιουνίου. Η έρευνα της Markit καταγράφει επάντως, πιβράδυνση της ανάπτυξης σε Γαλλία και Γερμανία, χαμηλό πέντε και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα, αντανακλώντας την υποχώρηση των ρυθμών στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την IHS Markit, στο σύνολο του β' τριμήνου σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση για τα PMI εδώ και έξι χρόνια.

Η ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης εξέπληξε πολλούς αναλυτές φέτος, ενώ και η ανεργία βρέθηκε σε χαμηλά οκτώ ετών.

Η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη 0,6% στις αρχές του έτους και η επίδοση του PMI Ιουνίου υποδεικνύει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να επιταχυνθεί και στο 0,7% κατά το β' τρίμηνο, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Από την πλευρά της η Jessica Hinds της Capital Economics αναμένει ότι το ετήσιο ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 2% φέτος, σε υψηλά 2 ετών. Και πάλι, όμως, η επέκταση του ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετή για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μέχρι το 2019, προσθέτει η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα