Σε θετικό πρόσημο η Ευρώπη μετά τα απρόσμενα κέρδη στη Wall

Ανοδικό γύρισμα σήμερα για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από μια συνεδρίαση στη Wall Street για γερά νεύρα, καθώς ο Dow κατάφερε τελικά να σβήσει απώλειες 600 μονάδων και να κλείσει με κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,6% στο άνοιγμα ενώ πριν από λίγο κέρδιζε 1,24% στις 333,67μονάδες με τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Ο βρετανικός FTSE 100 με κέρδη 1,28%, o γερμανικός DAX στο +1,41%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,25%, ο ιταλικός

FTSE MIB στο +1,06%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,77%.

Οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις μετά την άνοδο των κινεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς μετριάζονται οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχουν πλήξει τις διεθνείς χρηματαγορές.

Τα σημερινά κέρδη έρχονται μετά από το ισχυρό κύμα πωλήσεων της Πέμπτης, όπου ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 2,4%. Ο DAX έχει μπει σε bear market, γύρω στο 22% του πιο πρόσφατου υψηλού των 52 εβδομάδων. Παράλληλα, είναι σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 2016 και τη χειρότερη χρονιά του από το 2008.

Οι αμερικανικές μετοχές, έκλεισαν σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 1,14% παρά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα.

Και οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τον κινεζικό Shanghai Composite να σημειώνει κέρδη 0,3%, τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται 0,5% και τον ASX στην Αυστραλία να ενισχύεται κατά 0,6%.

Μόνη «παραφωνία» ο ιαπωνικός Nikkei, που υποχώρησε κατά 0,5% μετά από τα κέρδη 4% που κατέγραψε την Πέμπτη.

Πίσω στην Ευρώπη, η ρωσική εταιρεία αλουμινίου Rusal είχε αλλαγές στην ηγεσία της, καθώς ο Ζαν Πιέρ Τομάς ανέλαβε πρόεδρος του ΔΣ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε ώστε να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Στην Ιταλία, η Banca Carige σημεώνουν άνοδο 7,7% μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters ότι ο βασικός του μέτοχος συνάντησε στελέχη των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ για να εξηγήσει γιατί δεν υποστηρίζει μια κρίσιμη ΑΜΚ για την τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα