Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μέτρια κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές εστιάσαν σε νέα εταιρικά κέρδη, προσπαθώντας να «απελευθερωθούν» από τις ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη συνταγματική κρίση της Ισπανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 390,75 μονάδες.

Ο FTSE100 σημείωσε άνοδο κατά 0,02% στις 7.524 μονάδες, o DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,09% στις 13.003 μονάδες, o CAC40 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 5.386 μονάδες, o FTSE MIB σημείωσε άνοδο

κατά+0,14% στις 22.379 μονάδες, ενώ ο IBEX35 υποχώρησε 0,60% στις 10.161 μονάδες.

Ο τομέας της τεχνολογίας είχε τις καλύτερες επιδόσεις τη Δευτέρα, με άνοδο 1,31%.

Η GKN σημείωσε άνοδο πάνω από 5% μετά από αναφορά των Sunday Times σύμφωνα με την οποία η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να χωρισθεί σε δύο εισηγμένες - μία επιχείρηση για την αεροδιαστημική και η άλλη για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Στα εταιρικά νέα, πριν το άνοιγμα των αγορών, η ολλανδική εταιρεία υγείας και τεχνολογίας Philips, ανακοίνωσε αύξηση 12% στα κέρδη από βασικές δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 532 εκατ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα έδωσε ώθηση 4% στις πωλήσεις. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο άνω του 1%.

Η Securitas σημείωσε άνοδο 3,6%, αφού ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι κέρδισε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, ενώ τα βασικά της κέρδη ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Στα εμπορεύματα, ξεχώρισαν οι μετοχές πρώτων υλών, λόγω της αύξησης των τιμών των μετάλλων με τη σουηδική Boliden να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο. Η εταιρεία εξορύξεων σημείωσε άνοδο 3,6%, μετά την αναβάθμισή της από «neutral» σε «outperform» από την Credit Suisse.

Η IWG υποχώρησε πάνω από 3% μετά την υποβάθμισή της από τις Credit Suisse και Berenberg.

Από σήμερα ξεκινά μια αποφασιστική εβδομάδα για την Ισπανία που περνά τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η Μαδρίτη επιδιώκει την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Καταλονίας και καλούν τους κατοίκους της περιοχής να αποδεχθούν την απόφασή της να κηρύξει παράνομη την αυτονομιστική κυβέρνηση εν μέσω των φημών ότι ο ηγέτης τους, Κάρλες Πουτζδεμόν, ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κόμματος Junts pel Si, ανακοίνωσε πως η Ολομέλεια του καταλανικού Κοινοβουλίου θα συνέλθει την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το κόμμα σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του άρθρου 155, το οποίο αφαιρεί την εξουσία από την περιφερειακή κυβέρνηση και προετοιμάζει νέες εκλογές. Η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το άρθρο 155 την Παρασκευή.

Αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία ήταν ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης να «βυθιστεί» το απόγευμα, καθώς οι ισπανικές τράπεζες σημείωναν απώλειες εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας. Οι τράπεζες στο σύνολό τους υποχώρησαν 0,49%.

Keywords
Τυχαία Θέματα