Σε κρίσιμη καμπή η τράπεζα – ζόμπι της Ισπανίας

Η δεκαετής κρίση της Banco Popular είναι πιθανό να μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση.

Επί σειρά ετών, κατάφερνε να επιπλέει πάνω σε ένα βουνό στεγαστικών δανείων που δόθηκαν πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, «ρουφώντας» νέα κεφάλαια από τους μετόχους τρεις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 98% από τα υψηλά που βρισκόταν το 2007, ενώ η αγοραία αξία της βρίσκεται μετά βίας πάνω από το ποσό που άντλησε από τους επενδυτές πέρυσι.

Τώρα, ο πρόεδρος, Emilio Saracho, προσπαθεί να βγάλει από τη μέση όλα τα εμπόδια για να σταθεροποιήσει την τράπεζα.

Αφενός, η τράπεζα ζήτησε από ανταγωνιστές της να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Αυτό έγινε την Τρίτη. Μια μέρα μετά, άντλησε ρευστό από την πώληση μεριδίου που κατείχε σε εταιρεία ακινήτων.

Την Πέμπτη, έδωσε διαβεβαιώσεις στις αγορές ότι θα πληρώσει ένα κουπόνι λήξης Ιουλίου για τα πιο επισφαλή της ομόλογα, μετά τι αναταράξεις που σημειώθηκαν στους τίτλους αυτούς μετά από φημολογία ότι μπορεί να τους επιβληθούν ζημίες με στόχο τη διατήρηση αποθεματικών.


Σύμφωνα με αναλυτές, η καλύτερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία.

Πάντως, το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει μειωθεί και αυτλη τη στιγμή υπάρχουν δύο αντίπαλοι που πιθανώς ενδιαφέρονται για την Popular, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais: η Banco Santander SA, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και η Bankia SA, η τέταρτη μεγαλύτερη. Η κεφαλαιακή θέση του Santander φαίνεται αδύναμη σε σχέση με τις ανατγωνίστριές της, ενώ η Bankia είναι υπό κρατική ιδιοκτησία μετά την εθνικοποίησή της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής διάσωσης.

Οι πιθανοί αγοραστές της Popular ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία περιστολής δαπανών σε μια τράπεζα που έχει 12.000 εργαζομένους και 1.779 καταστήματα, ακόμα και μετά την απομάκρυνση του 21% του προσωπικού πέρυσι.

Η μετοχή της Popular μόνο φέτος έχει χάσει 29% και αποτέλεσε την τράπεζα με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη του Bloomberg που εξετάζει 38 ευρωπαϊκές τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα