Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση από τον S&P

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από την S&P στο ΒΒ λόγω αυξημένου πολιτικού ρίσκου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την προηγούμενη εβδομάδα και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Το νόμισμα υποχώρησε έως το 3,0973 έναντι του δολαρίου πριν υποχωρήσει 1,5% στο 3,0898 την Τετάρτη.

Οι μετοχές διέκοψαν το τριήμερο sell off ενώ και τα ομόλογα υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται σε νέο υψηλό από τον Μάιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις

μήνες ενώ έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η κήρυξη εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες δεν αποτελεί φιλική προς την αγορά πολιτική και γι' αυτό αναμένουμε νέες πιέσεις στο νόμισμα» υποστηρίζει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, ο οποίος εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει στο 3,2 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο τον επενδυτικό βαθμό που έχει και είναι πλέον φανερό ότι η χώρα δεν έχει πολιτική ισορροπία. Είναι πλέον δύσκολο για τους οίκους αξιολόγησης να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη» σχολιάζει ο Michael Harris, επικεφαλής έρευνας στην Renaissance Capital Ltd.

Keywords
Τυχαία Θέματα