Υπουργικό: «Kόφτη» χρέους μετά το 2018 υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Με 2,5 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο εκτός από τον περίφημο «κόφτη» δαπανών και για «κόφτη» χρέους, τον οποίο σηματοδοτούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όπως επισήμανε, η δέσμευση πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Εκτίμησε ακόμη ότι «θα επιδράσει σταθεροποιητικά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, ενώ τελειώνει η υπόθεση Grexit».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, για μια επιτυχία που άλλες κυβερνήσεις ποτέ δεν διεκδίκησαν, όπως σημείωσε. «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τέτοια επιτυχία θα έκαναν μέχρι και γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Τις επόμενες μέρες το waiver, μέσα στον Ιούλιο η ποσοτική χαλάρωση»

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις για την οικονομία είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, ενώ αναμένεται η επαναφορά του waiver, δηλαδή η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, αναμένεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία και μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου, την οποία διαδέχεται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η περίοδος της «δίκαιης ανάπτυξης». Παράλληλα, επανέλαβε τις «τρεις κεντρικές προτεραιότητες: κοινωνική προστασία, αναπτυξιακή στροφή και δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών, αλλά και των ωφελημάτων». Η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολίτες πρέπει να νιώθουν προστατευμένοι».

Αναφερόμενος στις επιτυχίες της κυβέρνησης, μίλησε και για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών: «Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Πράλληλα, θέλησε να περάσει την αίσθηση ότι το κλίμα στην οικονομία και στη χώρα αλλάζει, με στροφή στην ανάπτυξη δια της προσέλκυσης επενδύσεων και πολιτικές πρωτοβουλίες. Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε: «Συγκροτούμε το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, με βασικό στοιχείο την σταθερή φορολογία. Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος είναι χαρακτηριστικό. Παρόμοιο θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που πραγματοποιεί επίσκεψη».

Προανήγγειλε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου, καθώς και η δική του επίσκεψη στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, είπε: «Οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Οφείλουμε να διορθώσουμε παραλείψεις και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα συντονισμού ανάμεσα σε υπουργεία που κληρονομήσαμε. Θα πρέπει όμως να λυθούν με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραγωγή του κυβερνητικού έργου».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει ο τόπος για τις μεγάλες θεσμικές τομές και προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες για πολιτική συναίνεση: «Ανοίγουμε τη διαβούλευση με πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για το νέο εκλογικό νόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόθεσή μου είναι να συσταθεί ομάδα εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου για την αναθεώρηση του Συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords