Γεροβασίλη: Ο «κόφτης» θα υπερβαίνει τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών

Ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών δαπανών θα υπερβαίνει τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών και θα ενεργοποιείται αντικειμενικά ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στην ουσία δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας μηχανισμός υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Αν δεν υπήρχε θα ήμασταν συνεχώς αναγκασμένοι να παίρνουμε νέα μέτρα όποτε δεν

πετυχαίναμε τους στόχους» είπε λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα χρειαστεί γιατί τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

«Αν χρειαστεί πάντως, σημαίνει οτι η κυβέρνηση έχει λίγο παραπάνω από 1 μήνα από τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, ωστε να αντιμετωπίσει προληπτικά την κατάσταση και να λάβει όποια μέτρα χρειάζεται για να τη διορθώσει με μείγμα πολιτικής που η ίδια εκτιμά» πρόσθεσε, αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του «κόφτη».

Όπως είπε, η κυβέρνηση περιμένει μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, την εκταμίευση της δόσης που προβλέπεται από το πρόγραμμα αλλά και να υπάρξει μια επίλυση του ζητήματος για το χρέος ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του ΔΝΤ που διέρρευσαν σήμερα, λέγοντας ότι το όλο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του επόμενου Eurogroup. «Θα τα δούμε την επόμενη Τρίτη» είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει μια περίοδος σταθεροποίησης και ανάπτυξης» όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι η απόδοση της οικονομίας είναι ήδη θετικότερη της αναμενόμενης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

«Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τον σχεδιασμό στον αναπτυξιακό και επενδυτικό τομέα, με πρώτο τον αναπτυξιακό νόμο που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τις συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 24 Μαίου η κ. Γεροβασίλη επισήμανε πως θα υπάρξει κάποια απόφαση για τις τρεις χρονικές περιόδους για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρή μάχη. Μέτα την αξιολόγηση θα συζητήσουμε για το χρέος. Είναι σταθερή η προσήλωση της κυβέρνηση στη μάχη για το ελληνικό χρέος και στη βιωσιμότητα αυτού.

Σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και θα υπάρξει κάποια απόφαση για τις τρεις χρονικές περιόδους για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος. Περιμένουμε λοιπόν από το Eurogroup τα άμεσα μέτρα που θα αφορούν τη διαχείριση του χρέους,. Μετά το 2018 αναμένεται να υπάρξει ο οδικός χάρτης».

Για τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως οι διαφορές παραμένουν και πως η κυβέρνηση πίστευε από πάντα πως οι απόψεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν πάντα στην σωστή κατεύθυνση.

«Από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν σαφής η θέση του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που έλεγε ότι είναι βιώσιμο και έλεγε για success story. Από εκεί και πέρα στις απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων υπάρχουν διάφορες και μαζί με εμάς θα εξετάσουμε τις διαφορές αυτές για να βρεθεί λύση.Εμείς πιστεύαμε πάντα ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν πάντα στην σωστή κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Ερωτηθείσα για τους στόχους της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της δόσης η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με μέτρα και σχεδία και την ανάπτυξη της χώρας ξεκινώντας από τον αντιαναπτυξιακόνόμο που είναιήδη στη διαβούλευση. Θα υπάρξει το επόμενοδιάστημανέουπουργικόσυμβούλιο που θα αφοράμέτραστα οποία θα πρέπει να στοχεύσουν οι υπουργοί για το επόμενο διάστημα».

Επίσης, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός ωστόσο ανέφερε πως πρόκειται για αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και εκείνος θα το αποφασίσει όποτε το θεωρήσει απαραίτητο.

Παρακολουθείστε ζωντανά την ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Keywords
Τυχαία Θέματα