Σε δωδεκαετές χαμηλό το πετρέλαιο - Τί ανησυχεί τους επενδυτές;

Το αργό συνέχισε την πτώση του σε χαμηλό δωδεκαετίας πριν από την έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία αποδεικνύει πως τα πετρελαϊκά αποθέματα αυξάνονται, χειροτερεύοντας το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

Τα ΣΜΕ επέδειξαν πτώση μέχρι και 4% στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, κάτι που πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,75 εκατομμύρια βαρέλια την

προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg πριν από την έκθεση της IEA που εκδόθηκε την Πέμπτη. Η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, αναμένει πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου κατά τουλάχιστον 42%.

Το αργό βρίσκεται 26% χαμηλότερα εν μέσω μεταβλητότητας των κινεζικών αγορών και εκτιμήσεων πως η άρση των κυρώσεων του Ιράν θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της υπερπροσφοράς. Η Shell, η οποία εξαγοράζει την BG Group στη μεγαλύτερη συμφωνία της δεκαετίας, έχει αναφέρει πως το κέρδος της σμικρύνθηκε στα 1,6 – 1,9 δισ. δολάρια από 3,3 δισ. πριν από ένα έτος.

Το WTI του Φεβρουαρίου έπεσε κατά 1,14 δολάρια στα 27,31 δολ./βαρέλι στη Νέα Υόρκη ενώ βρέθηκε στα 27,77 δολ./βαρέλι το πρωί στο Λονδίνο. Το WTI Μαρτίου μειώθηκε κατά 86 cents στα 28,71 δολάρια.

Το Brent Μαρτίου γλίστρησε κατά 65 cents, ή 2,3%, στα 28,11 δολάρια ανά βαρέλι στην Λονδρέζικη αγορά ICE Futures Europe.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ βρέθηκαν αυξημένα κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον πενταετή εποχικό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία, ενώ η ΙΕΑ προειδοποίησε για τον προαναφερθέντα κίνδυνο όσον αφορά την υπερπροσφορά, με την άρση των κυρώσεων του Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα