Αναταράξεις στα διεθνή ταμπλό - Σε χαμηλό 22 μηνών οι ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες που κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις στη Σαουδική Αραβία, οι ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό και οι εξελίξεις με το brexit ασκούν πιέσεις στην ψυχολογία των αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3% στις 355 μονάδες με όλους τους κλαδικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Νωρίτερα ο βρετανικός FTSE 100 στο βρισκόταν στο -1%, o γερμανικός DAX είχε απώλειες άνω του 2%, o γαλλικός CAC 40στο -1,7%, o ιταλικός FTSE

MIB στο -1,2% και ο ισπανικός IBEX 35 με απώλειες 1,3%.

Πιέσεις και στον Γενικό Δείκτη της Αθήνας που υποχωρεί κάτω από τις 620 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Ρώμη βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν στις διευκρινίσεις της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019, με την εφημερίδα Il Messangero να μεταδίδει ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδια της.

Πρόκειται για ένα Plan B που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την αναθεώρηση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό εντός τριών εβδομάδων, καθώς η Ιταλία εμμένει στον στόχο για έλλειμμα 2,4% το 2019.

Πάντως, όπως ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, οι επιπτώσεις στις άλλες χώρες της ευρωζώνης από την Ιταλία είναι ακόμα περιορισμένες, πλην όμως, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες σημειώσε ότι έχουν επηρεσατυεί από την πορεία των ιταλικών ομολόγων. Το 10ετές ιταλικό πριν λίγο είχε απόδοση 3,46% υποχωρώντας ελαφρώς από το 3,47% χθες Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οι αγορές εστιάζουν και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε χθες ότι δεν είναι ικανοποιημένος με αυτά που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, ενώ οι διεθνείς πιέσεις για επαρκείς εξηγήσεις αυξάνονται. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι έχουν ηχητικό ντοκουμέντο ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και μάλιστα βασανίστηκε άγρια πριν διαμελιστεί από ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων. Ο πρίγκιπας Σαλμάν αρνείται κάθε εμpλοκή.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του είπε πως η δολοφονία Κασόγκι ήταν προσχεδιασμένη καθώς και ότι στη δολοφονία ενεπλάκησαν συνολικά δεκαπέντε Σαουδάραβες, επιβεβαιώνοντας έτσι και την χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως συνομίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει το έργο της.

Όπως είναι φυσικό, οι επενδυτές εξετάζουν λεπτομερώς οποιαδήποτε ανακοίνωση, καθώς τυχόν σημάδια αστάθειας στη Σαουδική Αραβία – που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και μεγάλος επενδυτής στις χρηματοπιστωτικές αγορές - θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις.

Μούδιασμα στις αγορές προκαλεί και η υπόθεση του Brexit με τις διαδικασίες να έχουν «κολλήσει» λόγω του θέματος με τα ιρλανδικά σύνορα, καθώς Βρετανία και ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για τι θα ισχύει με το εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Στις ΗΠΑ, οι εντάσεις με την Κίνα έχουν κλιμακωθεί, μετά την κίνηση της Ουάσινγκτον να στείλει πολεμικά πλοία μέσω του Στενού της Ταϊβάν, μετά μάλιστα από την προειδοποίηση του Πεκίνου κατά τέτοιου είδους προκλήσεων.

Οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα στις ευρωαγορές με πτώση άνω του 2,4% εν μέσω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικά, η μετοχή της αυστριακής κατασκευάστριας επεξεργαστών AMS έκανε βουτιά 31% στις πρωινές συναλλαγές και στη συνέχεια μάζεψε τις απώλειες στο -20% καθώς το outlook της εταιρείας για το τελευταίο τρίμηνο δεν πείθει τους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα