Σε χαμηλό 10ετίας η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό το α' τρίμηνο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 υποχώρησε συνολικά η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό κατά το α' τρίμηνο του έτους, λόγω πτώσης στη ζήτηση για μπάρες χρυσού, αλλά και των μειωμένων επενδύσεων σε funds που υποστηρίζονται από το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Όπως αναφέρει το Market Watch, οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό υποχώρησαν στους 973 μετρικούς τόνους σημειώνοντας πτώση 7%

έναντι των 1.047 μετρικών τόνων το α' τρίμηνο του 2017.

Η πτώση σημειώθηκε εν έσω της γενικότερης υποχώρησης της ζήτησης για επενδύσεις κατά 27% στα 287 εκατ. μετρικούς τόνους.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση, «η δυνατή οικονομία σε συνδυασμό με τη χαλαρή τιμή του χρυσού είχε ως συνέπεια οι πωλήσεις των νομισμάτων Mint Eagle στις ΗΠΑ να μειωθούν κατά 59% σε ετήσια βάση το α 'τρίμηνο του 201 ».

Παράλληλα, οι πωλήσεις 4.500 ουγγιών χρυσών νομισμάτων American Eagle τον Απρίλιο, αντιστοιχούν σε μείωση 25% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017.

Η ζήτηση για χρυσό και μπάρες χρυσού στην Κίνα μειώθηκε κατά 26% το α' τρίμηνο αλλά παρέμεινε σχετικά υγιής, σύμφωνα με την έκθεση της WGC.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού αυξήθηκαν λιγότερο από 1,4% το α' τρίμηνο και χθες ήταν στα $1.305,60 ανά ουγγιά – το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου. Μετά τις ανακοινώσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική, ενισχύθηκαν στο ηλεκτρονικό trading.

Η παγκόσμια ζήτηση για μπάρες χρυσού και νομίσματα το α' τρίμηνο διαμορφώθηκε κοντά στους 255 μετρικούς τόνους σημειώνοντας πτώση 15% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Κι αυτό γιατί η ζήτηση από την Κίνα που είναι η μεγαλύτερη αγορά για νομίσματα και μπάρες χρυσού, υποχώρησε κατά 26% σε ετήσια βάση στους 78 μετρικούς τόνους.

Γιατί συνέβη αυτό Όπως εξηγεί η έκθεση οι ανησυχίες για τη δύναμη του γιούαν που έκανε τους επενδυτές να στραφούν πριν 12 μήνες στον χρυσό ώστε να προστατεύσουν τα χρήματά τους, τώρα έχουν υποχωρήσει , καθώς το γιουάν ανατιμήθηκε κατά 9% από τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα