Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι για τα «κίτρινα γιλέκα»

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού έκανε η αστυνομία στο Παρίσι για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος καυσίμων και για την οικονομική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είναι το δεύτερο Σαββατοκύριακο που πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Αρκετές

εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία όπου αντιμετώπισαν την αστυνομία που προσπάθησε να τους εμποδίσει να φτάσουν στο προεδρικό παλάτι στα Ηλύσια Πεδία.

Ορισμένοι διαδηλωτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο, ενώ άλλοι ύψωσαν πλακάτ στα οποία έγραφαν «Μακρόν Παραιτήσου», «Μακρόν Κλέφτη».

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι διαδηλωτές που φορούν τα κίτρινα γιλέκα τα οποία όλοι οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν στα οχήματά τους, έχουν μπλοκάρει στις εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα με φλεγόμενα οδοφράγματα και βαρέα οχήματα, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση σε αποθήκες, εμπορικά καταστήματα και εργοστάσια.

Αντιτίθενται στους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν το περασμένο έτος στο ντίζελ και τη βενζίνη, οι οποίοι επιβλήθηκαν προκειμένου να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να στραφούν σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταφορές. Παράλληλα με τον φόρο, η κυβέρνηση έχει προσφέρει κίνητρα για την αγορά πράσινων ή ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανησυχούν ότι οι αριστεροί και δεξιοί εξτρεμιστές μπορεί να διεισδύσουν στις διαδηλώσεις. Περίπου 30.000 άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν στο Παρίσι μόνο, δήλωσε στο Reuters ο ΓΓ της ένωσης αστυνομικών, Denis Jacob.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός σήμερα στο Παρίσι όπου είναι παράλληλα σε εξέλιξη μια διαδήλωση ενάντια στη σεξουαλική βία, ενώ εντός της ημέρας διεξάγεται επίσης ένας αγώνα ποδοσφαίρου και ένας αγώνα ράγκμπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα