Σε αρνητικό πρόσημο οι ευρωαγορές λόγω φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση που αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακές απώλειες 0,10% στις 390,92 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,14%, ο γαλλικός CAC χάνει 0,35%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με πτώση 0,06%%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,05% και ο ισπανικός IBEX 35

υποχωρεί κατά 0,24%.

Ο κλάδος πρώτων υλών που έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα, σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,5%. Οι μετοχές των Glencore, Aurubis και Hydro καταγράφουν απώλειες περί το 2%.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών AMS έκανε νωρίτερα άλμα 16% μετά την ανακοίνωση ανοδικού outlook για το β' τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου αριθμού smatrphone τεχνολογίας Android που χρησιμοποιούν τους 3D οπτικούς αισθητήρες της.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Danske Bank σημείωσε πτώση περί το 7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα περιέκοψε τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.

Ο πετρελαικός κολοσσός BP ανακοίνωσε υφιστάμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης της τάξης των 2,4 δισ. δολ. έναντι προσδοκιών για 2,3 δισ. δολ. σε δημοσκόπηση του Reuters, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχυθεί περί το 1%.

Στο μεταξύ, τα κινεζικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης όχι μόνον στην μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που δημιούργησε πτωτικές τάσεις και στις ασιατικές αγορές.

Στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 1 Μαΐου, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FOMC) αναμένεται να ανακοινώσει ην απόφασή της για το πώς θα κινηθεί όσον αφορά το βασικό της επιτόκιο. Η Federal αναμένεται να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τη δυναμική της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με τον χαμηλό πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη, εξάλλου, αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα