Εντολή νέας κυβέρνησης για σταθερότητα και brexit έλαβε η Τερέζα Μέι

Όχι μόνο δεν παραιτείται από την ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών η Τερέζα Μέι, αλλά αντίθετα μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των 10 βουλευτών του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να πετύχει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις 2.30 ώρα Ελλάδος η Τερέζα Μέι μετέβη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις τη βασίλισσα Ελισάβετ και έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το DUP έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του brexit, ωστόσο ακόμα παραμένει ασαφές εάν η Μέι θα επιμείνει

στη στρατηγική του "σκληρού" δρόμου αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν αντίθετα θα χαράξει μια νέα, πιο ήπια στρατηγική στις συονμιλίες της με τις Βρυξέλλες, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά αναμένεται να αναβληθούν για λίγο διάστημα.

Με καταμετρημένες 646 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί κατακτούν 315 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 315
Εργατικοί 261
SNP 35
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
Αλλοι 13

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Το αποτέλεσμα βυθίζει τη Βρετανία στην αβεβαιότητα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς προκύπτει αυτό που οι Βρετανοί ονομάζουν hung parliament ("μετέωρη" Βουλή, δηλαδή Βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα). Ο όρος hung parliament, αναφέρεται στο κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο "hung jury", η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Οι Συντηρητικοί έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.


Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που πλήττει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.-

Keywords
Τυχαία Θέματα