Σχέδια άνω των 7 δισ. για στρατηγικές επενδύσεις

Τα ραντεβού ενδιαφερομένων διαδέχονται το ένα το άλλο και τόσο στο υπoυργείο Ανάπτυξης όσο και στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και το Enterprise Greece, που πλέον έχει αναλάβει αφενός ρυθμιστικό ρόλο για τις στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα, αφετέρου ρόλο συμβούλου και καθοδηγητή κάθε πιθανής επένδυσης, παγιώνεται η εικόνα ότι η χώρα ετοιμάζεται για επενδυτικό άλμα.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πλέον ότι έχει ξεκινήσει να ανοίγει η βεντάλια των ενδιαφερομένων και πλέον εκτός από τα τουριστικά πρότζεκτ και αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον

για παραγωγικές επενδύσεις ή επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας», επισημαίνει στο «business stories» ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

Σήμερα το Enterprise Greece έχει πάνω από 20 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την κατάθεση νέων.

«Ωριμάζουν πολλά από αυτά και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την ενεργοποίηση επενδύσεων σε πολλές κατηγορίες δραστηριοτήτων», λέει ο κ. Σμυρλής.

Ηδη το αμέσως επόμενο διάστημα το Δ.Σ. του Εnterprise Greece αναμένεται να κρίνει τρεις φακέλους σημαντικών επενδύσεων προκειμένου να τους παραπέμψει προς τελική έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Μεταξύ αυτών, και πρόταση ενός εκ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο real estate σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων (εμπορικά, τουριστικά, οικιστικά).

Οι Aραβες

«Κάθε μέρα έρχεται στο γραφείο και άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής που κάτι σχεδιάζει να κάνει στη χώρα», λέει στο «b.s.» ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προεδρεύει της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «b.s.», μεταξύ αυτών που πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου ήταν η Damac Properties, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα με πρώτο στόχο να κατέβει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Ενα «φιλέτο» για το οποίο ήδη έχουν ενδιαφερθεί 10 επενδυτικά σχήματα, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.

Παράλληλα με την Damac, όμως, φαίνεται ότι εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ των τομέων που ενδιαφέρονται είναι και ο αγροδιατροφικός είτε οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπου ήδη είναι αισθητή η παρουσία της Mubadala Investment Company μέσω της Avramar.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί αρκετά επενδυτικά κεφάλαια από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, που φέρονται να ενδιαφέρονται για αρκετά projects. Εξάλλου, αραβικά κεφάλαια είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από το σημαντικό πρότζεκτ της αξιοποίησης του λιμανιού στον Αστακό, το οποίο θα μετατραπεί σε τουριστικό λιμάνι για mega yachts με παράπλευρες υπηρεσίες και παρακείμενες πολυτελείς κατοικίες.

Το deal με τις τράπεζες έχει κλείσει ήδη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τακτοποίηση του θέματος των ιχθυοκαλλιεργειών που γειτνιάζουν έπειτα από συμφωνία που επήλθε μεταξύ της κοινοπραξίας που θα αναλάβει το έργο και της Avramar κατόπιν διευκολύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στους βασικούς φορείς της επένδυσης στον Αστακό συγκαταλέγονται ένα επενδυτικό σχήμα από το Αμπού Ντάμπι, η A1 Yacht Trade και στελέχη που προέρχονται από τον όμιλο Αρχιρόδον.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία κινείται γοργά προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου, το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει επίσης την οδό των στρατηγικών επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Επίθεση φιλίας και διεθνή εγκώμια στη χώρα μας από Εταίρους και ξένους Οίκους

Θεόδωρος Φέσσας: Οι νέες ευκαιρίες και τα deals που έρχονται για την Quest

Tζεφ Μπέζος – Ρίτσαρντ Μπράνσον: Αγώνας δρόμου για το ποιος θα ταξιδέψει πρώτος στο Διάστημα

Keywords
Τυχαία Θέματα