Σαράντης: Δικαιώνεται η στρατηγική των εξαγορών και της επέκτασης στο εξωτερικό

Του Στέλιου Μορφίδη

Ακόμα μεγαλύτερη θέση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης θα διεκδικήσει ο Όμιλος Σαράντη με βάση τη στρατηγική των εξαγορών και επέκτασης που ακολουθεί επιτυγχάνοντας την εντυπωσιακή αύξηση των οικονομικών μεγεθών του. Κάτι που φάνηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα που κοινοποίησε χθες η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία τα οποία αφορούσαν το διάστημα 1η Ιανουαρίου – 30 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με αυτά οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν 10% σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 111,49 εκατ. ευρώ υποστηριζόμενες

κατά βάση από τις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Μάλιστα οι ξένες χώρες έφθασαν να αναλογούν στο 66,11% στο σύνολο των πωλήσεων φθάνοντας τα 73,71 εκατ. ευρώ (+17,85% από πέρυσι). Η Ελλάδα παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» καθώς στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις μειώθηκαν 2,66% υποχωρώντας στα 37,78 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των EBITDA, καταγράφηκε αύξηση 19,20%, στα 12,88 εκατ. ευρώ με βελτίωση του περιθωρίου στο 11,55% από 10,66% που ήταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ο ελληνικός όμιλος προχώρησε σε δύο εξαγορές, την Indulona έναντι 8,5 εκατ. ευρώ και την Ergopack έναντι 16 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Για την τελευταία μάλιστα εκτιμά πως εντός τριετίας τα μεγέθη της μπορούν να τριπλασιαστούν καθιστώντας την και ως μία από τις πλέον αποδοτικές εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος.

«Η διοίκηση είναι συνεπής πίσω από την στρατηγική της προκειμένου να εντοπίσει κατάλληλες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση των πωλήσεων του και την περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους», ανέφερε χθες ο Όμιλος.

Από τις κινήσεις που βοήθησαν αρκετά επίσης ήταν και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου με διεθνείς οίκους. Όπως ήταν η συμφωνία που σύνηψε με την Coty, για την οποία ανέλαβε τη διανομή στην Ελλάδα των προϊόντων Wella.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με την Estee Lauder για την ανανέωση του joint venture για τις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το οποίο λήγει το 2021 και στο οποίο ο όμιλος Σαράντη συμμετέχει με 49%.

Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί επένδυση 10 εκατ. ευρώ φέτος για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου του στα Οινόφυτα και άλλων 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των Ergopack και Polipack

«Ο Όμιλος ακολουθεί πιστά το επενδυτικό του πλάνο προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω το αποτύπωμά του τόσο στην περιοχή που δραστηριοποιείται όσο και στις νέες αγορές που διείσδυσε πρόσφατα», σημείωνε η διοίκηση.

Σήμερα ο ελληνικός όμιλος, έχει θυγατρικές σε 12 χώρες και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από 40. Διαθέτει 4 εργοστάσια - εκ των οποίων ένα στην Ελλάδα-, ενώ με τις πρόσφατες εξαγορές έχει αυξήσει τα σημεία πώλησης που εξυπηρετεί στα 109.000 από 65.000 πριν ένα χρόνο ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του αγγίζει τα 2.600 άτομα από 1.700.

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση του ομίλου προβλέπει πως οι πωλήσεις του θα ενισχυθούν κατά 11,6% στα 384 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα σημειώσουν άνοδο 11,2% ανερχόμενα στα 36,20 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα