Ρομπότ στην Κρήτη για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Δύο ρομπότ τα οποία θα διαχωρίζουν τα στερεά απορρίμματα επιλέγουν οι φορείς διαχείρισης της Κρήτης μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αξιοποιεί την τεχνολογία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Της Μαριάννας Τζάννε

Τα ρομποτικά συστήματα αναμένεται να τοποθετηθούν τον Ιανουάριο του 2019 σε δύο μονάδες του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης

(ΕΣΔΑΚ), που καλύπτει τους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων.

Ενα τρίτο ανάλογο σύστημα θα λειτουργεί παράλληλα στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ορασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ, με σκοπό να επιδιορθώνει άμεσα κάθε δυσλειτουργία που θα εντοπίζεται. Με βάση τον σχεδιασμό, τα δύο συστήματα προβλέπεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2019.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων (ΑΝΑΣΑ) και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ορασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ, του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τα δύο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack κ.τ.λ.).

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα θεωρείται ότι αποτελεί σταθμό στο μοντέλο προώθησης της κυκλικής οικονομίας, φέρνοντας την Κρήτη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής του προσωπικού των μονάδων και της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής, στην αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα, αλλά και στα υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης που θα κυμαίνονται από 98% έως 99%.

Ειδικότερα, το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου ρομποτικού διαχωριστή απορριμμάτων ανάκτησης 4 κλασμάτων - μονάδων ανακυκλώσιμου υλικού, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε νέες και υπάρχουσες μονάδες με ελάχιστες παρεμβάσεις στους χώρους διαλογής.

Η βιομηχανική εφαρμογή του ρομποτικού διαχωριστή απορριμμάτων γίνεται σε δύο εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο στον ΕΣΔΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων) στο Ηράκλειο όσο και στη ΔΕΔΙΣΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) στα Χανιά, σε πράσινη (σύμμεικτα απορρίμματα) και μπλε (ανακυκλώσιμες συσκευασίες) γραμμή απορριμμάτων αντίστοιχα, ώστε να αξιολογηθεί η χρηστικότητά του και να πραγματοποιηθούν όπου απαιτείται βελτιώσεις που να αυξάνουν τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος.

Στους στόχους του προγράμματος είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής εκμετάλλευσης του ρομποτικού συστήματος ως αυτόνομο προϊόν χαμηλού κόστους που βελτιώνει σημαντικά τις υπάρχουσες βιομηχανικές υποδομές ανακύκλωσης. Παράλληλα, βελτιώνει το υπάρχον σύστημα διαλογής, επιτυγχάνοντας την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών και τη διαλογή περισσότερων τύπων ανακυκλώσιμων υλικών με ένα μόνο μηχάνημα.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα χαμηλού κόστους ολοκληρωμένο σύστημα, άμεσα εφαρμόσιμο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Βασικό πλεονέκτημα είναι η επίτευξη ταχύτερων διαδικασιών με λιγότερο χώρο και πιο εύκολη εγκατάσταση.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Τον σχεδιασμό και τις προοπτικές του έργου στη διαχείριση απορριμμάτων παρουσίασε πρόσφατα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κορυφαία επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και τα πολύπλευρα οφέλη που αυτή προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Κουτράκης τόνισαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στους φορείς το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα, καθώς και στην εναρμόνισή του με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Στα τεχνικά σημεία και τις λεπτομέρειες που καθιστούν τα συγκεκριμένα ρομποτικά συστήματα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και λειτουργικά, καθώς και στον βαθμό βελτίωσης της διαδικασίας διαχωρισμού αναφέρθηκε ο διευθυντής Εργοστασίου Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης, καθώς και ο συντονιστής του προγράμματος Νικήτας Μαυράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα