Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί αιτία πανικού!

Ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φροντίζουν να «απαντήσουν» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα.

Τη σκυτάλη ανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος με άρθρο-παρέμβαση στους «Financial Times» σπεύδει

να μας ενημερώσει ότι... το ελληνικό χρέος δεν είναι λόγος να σημάνει συναγερμός.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, απευθυνόμενος σαφώς στο ΔΝΤ, του εξηγεί με απλά λόγια ότι... «ο ESM και ο EFSF, τα κεφάλαια διάσωσης της Ευρωζώνης, έχουν ως τώρα διανείμει 174 δισ. ευρώ στη χώρα. Δεν θα δανείζαμε αυτό το ποσό, αν πιστεύαμε ότι δεν θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας».

Ο επικεφαλής του ESM παραθέτει στο άρθρο του μία σειρά στοιχεία, τα οποία τον βοηθούν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το πραγματικό κόστος της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη και θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό».

Κατηγορεί, αν και με πολύ διπλωματικό τρόπο το ΔΝΤ, ότι δεν κατανοεί τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης αλλά και την καλή διάθεση των εταίρων της Ελλάδας – εφόσον, φυσικά, η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της- να την στηρίξουν σε ό,τι χρειαστεί, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί».

Πάντως φαίνεται ότι συμφωνεί με το ΔΝΤ αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς κατά τον κ. Ρέγκλινγκ «η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου»..

Keywords
Τυχαία Θέματα