Ρέγκλινγκ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις το πρόγραμμα θα αποτύχει

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έπραξε το αναμενόμενο, καθώς η διοίκησή του έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, αλλά ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν φαίνεται να είναι και τόσο σίγουρος ότι αυτό φθάνει.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να βοηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

και μάλιστα να μειωθεί κατά 20% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το 2060, αλλά για να συμβεί αυτό δεν φθάνει η προσπάθεια του ESM αλλά η απόλυτα απαραίτητη συνθήκη δεν είναι άλλη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα των ESM και EFSF θα μειώσουν το βάρος του χρέους για την Ελλάδα, αλλά η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στο να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Περισσότερο αισιόδοξος από τον κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει».

Σαφώς η έγκριση των μέτρων αποτελεί μία θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πανάκεια, με δεδομένη την πίεση εκ μέρους των δανειστών για λήψη επιπλέον μέτρων, τόσο σε ότι αφορά τη φορολογία όσο και τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

Κάποια εκ των παραπάνω θεμάτων υπάρχει κάποια πιθανότητα να λυθούν στο επικείμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αν και θεωρείται σχεδόν μηδαμινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα