Ράλι στην τιμή του αλουμινίου λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στη Rusal

Η τιμή του αλουμινίου σημείωσε άνοδο 3% το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Rusal με έδρα τη Ρωσία. Σημειωτέον ότι η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μετάλλων στον κόσμο.

Το συμβόλαιο αλουμινίου παράδοσης εντός τριών μηνών έφτασε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τα 2.124 δολάρια ανά

τόνο, προτού υποχωρήσει, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Tο μεσημέρι η τιμή του αυξήθηκε κατά 58,50 δολάρια ή 2,9% στα 2.112 δολάρια. Ωστόσο, παραμένει πολύ κάτω από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, καθώς μετά την άνοδο πάνω από τα 2.600 δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο, το αλουμίνιο έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων.

Ο Colin Hamilton, αναλυτής της BMO Capital Markets, αναφέρει ότι υπάρχει μια πιθανότητα βραχυπρόθεσμης συμπίεσης στην αγορά αλουμινίου, η οποία βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής εργασιών σε ένα μεγάλο εργοστάσιο αλουμινίου στη Βραζιλία.

«Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, εάν οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τη ροή αλουμινίου της Rusal στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα οδηγήσει στη μείωση της προσφοράς από την πλευρά μονάδων αλουμινίου στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Χάμιλτον.

Πριν από τις πληροφορίες για την επιβολή κυρώσεων που αποκαλύφθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, το μέταλλο είχε πέσει κάτω από 2.000 δολάρια, καθώς οι φόβοι του εμπορικού πολέμου της Κίνας-Αμερικής δημιούργησαν αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων.

Η Rusal είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αλουμινίου στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και πάνω από το 10% της παραγωγής της αποστέλλεται στην Αμερική.

Keywords
Τυχαία Θέματα