Ράλι στα ομόλογα Ευρωζώνης λόγω Ντράγκι και... Ελλάδας

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα της ευρωζώνης προφανώς, αφενός λόγω των δηλώσεων Ντράγκι της ΕΚΤ ότι δεν είναι ακόμη η στιγμή για η συζήτηση για μείωση του QE και αφετέρου λόγω της απόφασης του ΔΝΤ για δόση 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Draghi τόνισε ότι η ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει ως έχει έως το τέλος του 2017 και μπορεί να επεκταθεί εάν χρειαστεί. Οι δηλώσεις αυτές, καθώς και το θετικό κλίμα που δημιούργησε η απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέφεραν τους αγοραστές στα ομόλογα της ευρωζώνης οδηγώντας σε πτώση αποδόσεων.

Τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) υποχώρησαν κατά 4-5 μ.β.


Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό 2 ετών, δυσχεραίνοντας τις δραστηριότητες των εξαγωγέων της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, η συνεδρίαση της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι ο Ντράγκι δεν επιθυμεί τη βιαστική έξοδο της ΕΚΤ από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Αυτό είναι θετικό για τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους.

Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης επίσης υποχώρησαν, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε πτώση 1,5 μ.β. στο 0,52%.

Το σπρεντ του ισπανικού 10ετούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, στις 95 μ.β., σηματοδοτώντας μια στροφή από την τάση που επικρατούσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες Αναλυτικά, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής:

Η ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,78%. Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 2,95%, το ισπανικό 10ετές 1,44% και στην Ιταλία το 10ετές με απόδοση 2,08%.

Στο μεταξύ, το stand by δάνειο του 1,6 δισ. ευρώ που αποφάσισε το ΔΝΤ γαι την Ελλάδα, ακολουθήθηκε από τη μικρή άνοδο των αποδόσεων του ελληνικού 10ετούς, καθώς πλησιάζει η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, ωστόσο το 5,33% είναι αρκετά κάτω από το υψηλό αυτής της χρονιάς που έφτασε λίγο πάνω από το 8%

Keywords
Τυχαία Θέματα