Ράις: Χωρίς μέτρα για το χρέος το ΔΝΤ μένει... απέξω

Καμία αλλαγή δεν φαίνεται να υπάρχει στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με τους όρους βάσει των οποίων θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που θέλουν να έχει... χαλαρώσει.

Όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, το Ταμείο επιθυμεί «εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων για την αναδιάρθρωση

του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και με παροχή κεφαλαίων».

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι οι θέσεις του Ταμείου δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο και στηρίζονται σε δύο πυλώνες: α. Μεταρρυθμίσεις για να στηριχθεί η ανάπτυξη και β. Συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε η κυρία Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγ. Μέρκελ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα, προσθέτοντας ότι η όλη συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο κ. Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή. Υπογράμμισε δε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η παραμονή της στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα